:
Breaking News

Másfél óra alatt a szuverenitást és a jó ízlést is megvédték – minden, amiről kedd este döntöttek a parlamentben

Másfél óra alatt a szuverenitást és a jó ízlést is megvédték – minden, amiről kedd este döntöttek a parlamentben

23 törvényből egyet nem fogadott csak el kedd este az Országgyűlés, másfél óra alatt a szuverenitástól a vendégmunkásokon át a honvédelemig belehúztak a képviselők az utolsó 2023-as munkanapjukon.

A Telex foglalta össze, miről született tegnap döntés, alább a legfontosabb pontok.

Cyla: Műsorról tárgyaltunk, de a lekváros videó után a TV2 vissza se hívott Fél évvel az önkormányzati választás előtt visszaállították a listás választási rendszert: a Fővárosi Közgyűlésbe a kerületi polgármesterek helyett pártlistás jelöltek ülhetnek. A Mi Hazánk másik, országgyűlési választásról szóló javaslatát nem fogadta el a fideszes többség. A tizenkettedik módosításán is átesett az Alaptörvény. Voltaképp megszüntették a honvédségi szakszervezeteket, a honvédelem nemzeti ügy lett, továbbá minden állampolgár egyedi digitális azonosítót kap. A szuverenitásvédelmi törvényt is megszavazták, februárban feláll az úgynevezett Szuverenitásvédelmi Hivatal, hogy ellenőrizzék, aki szerintük Magyarország szuverenitását veszélyezteti. Ha választáson induló jelölt külföldről fogad el kampánytámogatást, akár három év börtönbüntetést is kaphat. Az új idegenrendészeti törvény a vendégmunkások itthoni foglalkoztatását szabályozza. Vége a kötelező foglalkoztatás-egészségügyi vizsgálatoknak. Elfogadták Lázár János új építészeti törvényét is, aminek célja a polgári jó ízlés elősegítése, és hogy megőrizze az építészeti örökségünket és zöldfelületeinket. Ingyenesen magánkézbe adják az állami tulajdonú kastélyokat és kúriákat is, bizonyos feltételekért bármely természetes vagy jogi személy kérhet magának egy kastélyt, kúriát, lehet a tulajdonosa vagy a vagyonkezelője. A Nobel-díjas Krausz Ferenc Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központjáról is döntöttek, azt a Semmelweis Egyetemet fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány kapta meg. A Magyar Kutatási Hálózat rövidítése most már hivatalosan is HUN-REN lesz, a hálózat főtitkárát pedig mostantól vezérigazgatónak kell szólítani. A hálózat elnökének új jogkörei közé tartozik a kutatóhelyek alapítása és átszervezése is. Továbbá egyetemi státuszt kap a Sárospataki Református Teológiai Akadémia, a neve februártól Sárospataki Református Hittudományi Egyetem lesz. Lázár másik javaslatát is megszavazták, azaz szigorítják a kiskorúaknak cigarettát eladó trafikosok büntetését. Az első vétség után legalább egymillió, utána minden újabb esettel legalább az előző 150 százaléka, de legfeljebb 10 millió forint lesz a büntetés. Iparbiztonsági hozzájárulás fizetésére kötelezik a magyarországi atomerőműveket és a vegyi üzemeket egy részét – tehát Pakson túl az akkugyárakat is. Ennek mértéke az előző évi nettó árbevétel 0,042 százaléka. Valamint szavaztak arról is, hogy legfeljebb 20, váltási időszakban 40 katonát küldünk az Iszlám Állam elleni nemzetközi hadműveletek segítésére.

The post Másfél óra alatt a szuverenitást és a jó ízlést is megvédték – minden, amiről kedd este döntöttek a parlamentben appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés