:

Olcsóbb hitelekkel versenyeznek értünk a bankok, sokaknak ez új lehetőség lesz a lakásvásárlásra

Olcsóbb hitelekkel versenyeznek értünk a bankok, sokaknak ez új lehetőség lesz a lakásvásárlásra

Tovább mérséklődhetnek a lakáshitelpiaci kamatok, a mostani 8,5 százalékkal szemben ugyanis 7,3 százalékra csökken a bankok által önkéntesen vállalt teljes hiteldíjmutató (thm) jövő januártól – írja a Forbes.hu-hoz eljuttatott elemzésében a money.hu.

A hitelösszehasonlító portál szerint ez azoknak is jó lehetőséget nyújt majd, akik nem teljesítenek meglévő gyermekre vagy gyermekvállalásra vonatkozó feltételeket, vagyis nem jogosultak az államilag támogatott, kedvezményes kölcsönökre. A lakáspiacon is élénkülést hozhat a kamatplafon csökkentés, az idén várható 110 ezer lakás adásvétel után jövőre 120-130 ezer tranzakcióra van kilátás.

Bistro, Tigris, Neo, Expressz – így reformálná meg a budapesti kínaik felhozatalát a 101

Korponai Levente, a money.hu vezetője szerint ráfér lakáshitelpiacra az élénkülés. „Az idei első félév végén ugyanis a fennálló lakáshitelállomány 4039 milliárd forintot tett ki ez 0,3 százalékos csökkenést jelent a múlt év végi 4041 milliárdhoz képest. Az állomány visszaesésére pedig több éve nem volt példa.

A 7,3 százalékos szint csak a felső határt jelenti, a bankok pedig jó eséllyel versenyezni fognak egymással, hogy ki tud minél alacsonyabb thm-mel új lakáshitelt kínálni.

Fontos persze látni azt is, hogy a legkedvezőbb lakáshiteleknél már most is 7,3 százalék alatt marad a thm, éppen ezért kihagyhatatlan lépés az összehasonlítás, mielőtt jól hangzó ajánlatot fogadunk el.”

Különösen azoknak lesz kedvező a kamatplafon-csökkentés, akik nem jogosultak az államilag támogatott lakáshitelekre. Korponai hozzáfűzte: a 6 százalékos kamatszint lélektani határt jelent a hitelfelvételi kedvet tekintve, a kamatplafon januári 7,3 százalékra mérséklése pedig ebbe az irányba tett fontos lépés,

hiszen a 7,3 százalékos vagy alacsonyabb thm már hatossal kezdődő kamatszintet jelent.

A hitelfelvételi hajlandóság erősödéséhez hozzájárulhat az infláció visszahúzódása, valamint az is, hogy a fizetések várható emelkedése miatt a reálbérek megint emelkedő pályára kerülnek. 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint:

„A hosszabb távú adatokból egyértelműen kirajzolódik az a tendencia, hogy az alacsony lakáshitel-kamatok jelentősen növelik az eladó lakások iránti érdeklődést és az adásvételek számát is.”

„A 2010-es évek második felében ennek lehettünk a tanúi. 2017 és 2019 között ugyanis 22-25 százalékkal nagyobb volt az eladó lakások iránti érdeklődések száma a 2016-os szinthez képest.  Az erőteljes növekedésnek az sem szabott gátat, hogy időközben pont a kereslet és az alacsony kamatszintek miatt jelentősen emelkedett az eladó lakások ára” – tette hozzá Balogh, aki arra számít, hogy az idén várható 110 ezer adásvétel után jövőre már legalább 120-130 ezer tranzakcióra kerül sor a lakáspiacon. 

The post Olcsóbb hitelekkel versenyeznek értünk a bankok, sokaknak ez új lehetőség lesz a lakásvásárlásra appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés