:

„Minden kérés teljesült” – mondta Orbán az uniós pénzekről, csakhogy pont azért csúszott a döntés, mert nem teljesült minden kérés

„Minden kérés teljesült” – mondta Orbán az uniós pénzekről, csakhogy pont azért csúszott a döntés, mert nem teljesült minden kérés

Hosszú interjút adott a miniszterelnök a kormánypárti Mandinernek, amiben az uniós források sorsáról is beszélt. Szerinte „mindenki tudja”, hogy minden kérést teljesítettünk, pedig pont az igazságügyi reform hiányosságai miatt nem született döntés kedden közel tízmilliárd euró sorsáról.

„Magyarok vagyunk, van erre a helyzetre is megfelelő nyelvi formulánk” – Orbán Viktor itt nem az újabb belengetett vétókártyára gondolt az uniós források kapcsán a Mandiner podcastjában adott interjúban, hanem hogy „hisszük, ha látjuk”.

A miniszterelnök szerint „azt mindenki tudja, hogy Magyarország minden kérést, feltételt kitárgyalt és teljesített, ma nincs olyan, az ország működésének minőségével kapcsolatos valódi kifogás, ami megállná a helyét”. Orbán szerint még olyan megoldásokat is elfogadott Magyarország, „aminek semmi értelme nem volt”, és csak azért ment bele, mert Brüsszel szerint ez „így jobb”, így hát hadd örüljenek.

Orbán szerint „nekünk nincs tennivalónk, az uniós pénzért semmit nem kell tenni már”, majd megismételte ugyanaszt, mint korábban sokszor, hogy „ez a pénz jár nekünk”.

A befagyasztott uniós forrásokról szóló kérdést Orbán azzal zárta, hogy pénzügyi kérdésekről pénzügyi alkukat hajlandó kötni, stratégiai vagy szakpolitikai alkukat nem.

Kepes András: Ti nem bűntelenek vagyok, csak még nagyon fiatalok

Mégsem teljesült minden

Tegnap arról jöttek hírek, hogy az Európai Bizottság az uniós források egy részének kifizetéséről, mintegy tízmilliárd euró sorsáról már kedden dönthet. Csakhogy a Portfolio később arról írt, hogy brüsszeli források szerint tárgyi tévedés történt, és

azért is tolódhat a döntés, mert Orbán szavaival szemben még nem teljesült mindent feltétel, az igazságügyi reformot még nem teljesítette a magyar kormány.

Ehhez ugyanis időben el kellett volna fogadni még egy jogszabályt, amellyel a magyar bírák azon jogát erősítenék meg, hogy közvetlenül az Európai Unió Bíróságához fordulhassanak előzetes jogegyeztetésért, tehát egyes tárgyalásoknál ne emberi beavatkozással, hanem automata rendszerrel dőlhessen el, hogy melyik bírói kollégium dönthet. Ezt a jogszabályt egyébként „az egyetemek és a kutatóintézetek, valamint a gazdaság összekapcsoltságának erősítéséhez szükséges egyes törvények, továbbá egyes felnőttképzési és kulturális tárgyú törvények módosításáról” szóló salátatörvényben rejtették el, ami szintén előterjesztettek az Országgyűlés december 11–13. közötti ülésszakán.

Másfél óra alatt a szuverenitást és a jó ízlést is megvédték – minden, amiről kedd este döntöttek a parlamentben

Így hát az uniós pénzek feloldásáról szóló döntés legkorábban szerdán, azaz ma születhet meg. A Portfolio azt is hozzátette, hogy uniós diplomaták szerint a kormány még rá is játszott arra, hogy egyszerre legyen az Ukrajnáról szóló uniós csúcs, valamint a várhatóan pozitív ítélet a horizontális feltételek teljesítéséről szóló eljárásban.

Az említett, december 14–15. közötti csúcstalálkozó elé Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója még egy alkudozásba csomagolt nettó zsarolást is megejtett. A Bloombergnek úgy fogalmazott: Magyarország kész visszavonni vétóját az Ukrajnának nyújtandó újabb uniós segélycsomaggal szemben, ha Brüsszel hajlandó feloldani a jogállamisági aggályok miatt befagyasztott összes unió forrást, avagy elmondása szerint 30 milliárd eurót.

A kormány váltságdíjat követel: kérjük a 30 milliárd euró uniós pénzt, és akkor nem vétózunk

The post „Minden kérés teljesült” – mondta Orbán az uniós pénzekről, csakhogy pont azért csúszott a döntés, mert nem teljesült minden kérés appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés