:

Ennyit keresnek a magyar startupperek

Ennyit keresnek a magyar startupperek

Idén harmadszorra készítette el a Day One Capital kockázatitőke-befektető éves riportját arról, milyen fizetések a jellemzők a hazai startupoknál.

A minta egyelőre viszonylag szűk, 13 cég töltötte ki, azonban több mint 800 embert fed le – a magvető befektetés előtti fázistól egészen az érettebb, befektetői tőkét 20 millió euró felett bevont cégekig terjed a válaszadók köre. Nehéz belőni, hogy hányan dolgozhatnak magyar startupoknál. 10 ezer főnél biztosan nem többen. Attól is függ, kit számítunk startupnak – ha azokat a technológiai cégeket, amelyek államilag dotált kezdőtőke nélkül is meg tudtak szólítani komoly track recorddal rendelkező magyar és/vagy külföldi befektetőt, akkor mindössze pár ezer főről beszélhetünk. A 800 fő feletti dolgozói minta ebben az értelemben nem is számít már rossznak.

A Day One célja egyfajta benchmark felállítása és az, hogy a magyar piacot össze lehessen mérni más országokkal is.

A kitöltők nagy része mérnök vagy termékfejlesztő. Az előző évek felméréseihez képest az ő arányuk nőtt. Az is jól látszik, hogy az éretlenebb cégek esetében az értékesítők aránya jelentős (itt a legnagyobb, 28 százalék), míg a legérettebb cégeknél a mérnökök dominálnak (arányuk a szervezeteken belül átlagosan 58%).

A kutatásban résztvevő cégek munkavállalói. Forrás: Day One Capital Salary Database 2023

Így néznek ki a bruttó átlagkeresetek

Az átlagos bruttó kereset a magyar startupoknál 3710 euró (jelenlegi árfolyamon: 1 413 000 forint). Ez valamivel több, mint a cseh adat (3618 euró), és meglepő, de Szerbia nincs nagyon lemaradva tőlünk: 3193 euró az átlag. A teljes állásban dolgozók havi átlagbére euróban számolva 18 százalékot emelkedett Magyarországon az előző évi felméréshez képest. Csehországban ez az arány 20 százalék, Szerbiában csupán 5 százalék volt.

Nézzünk be a 3710 eurós magyar átlagbér mögé.

A startupok érettségi fázisától függően nagyok a különbségek: az 20 millió euró alatt befektetést kapó cégeknél 2600 euró (990,8 millió forint) az átlag, a 20 millió eurót meghaladó tőkével rendelkezőknél 4300 euró (1,6 millió forint). Ez 1,7-szeres különbség. Az értékesítőknél a legnagyobb a különbség: 68%-os, a mérnökönél csupán 20 százalékkal keresnek jobban a 20 millió eurót meghaladó tőkével rendelkező cégeknél. A tapasztalat komoly érték: a senior pozícióban dolgozók átlagbére 91 százalékkal haladja meg a juniorokét, ha valaki csapatvezető, az újabb 21 százalékos pluszt jelent a juttatásban. Teljes állásban foglalkoztatottak átlagos havi bruttó fizetése magyar startupoknál (euróban). Forrás: Day One Capital Salary Database 2023 A szoftvermérnököknél ugyanez így néz ki: 75 százalékkal többet keresnek a senior pozícióban lévők, mint a juniorok, és újabb 28 százalék plusz, ha valaki vezető is egyben. Szoftverfejlesztőknél egy gyakornok már 1250 eurót (476,5 ezer forint) is megkereshet, a vezetők átlagosan 5390 eurót (2 millió forint) kapnak. Teljes állásban foglalkoztatott szoftvermérnökök átlagos havi bruttó fizetése magyar startupoknál (euróban). Forrás: Day One Capital Salary Database 2023 A sales terület az, ahova a legnehezebben találnak munkaerőt a magyar startupok, az elmúlt években rendre ez jött ki a Startup Hungary iparági kutatásából. Így az nem meglepő, hogy az értékesítőknél a tapasztalat 95 százalékkal magasabb bért jelent, de az már mindenképp érdekes, hogy a csapatvezetők 15 százalékkal kevesebbet visznek haza, mint a senior szintű sales-es kollégák. Több ebből Jól kereső bölcsészek: ezekkel a szakokkal élhetsz jobban

Mi van a bérszakadék mögött?

A nemek közti bérszakadék Magyarországon EU-s szinten nagynak számít (17,3 százalék), a mostani kutatásból azonban egészen megdöbbentő arányok jöttek ki. A magyar startupoknál első ránézésre ordító a különbség, ha nemek szerint vizsgáljuk az átlagfizetéseket: a férfiak átlagosan 67 százalékkal keresnek többet.

Teljes állásban foglalkoztatottak átlagos havi bruttó fizetése magyar startupoknál – nemek szerinti megosztásban (euróban). Forrás: Day One Capital Salary Database 2023

A nagy különbségnek inkább módszertani oka van: a szűk minta miatt egy kiemelkedő érték nagyon félre tolja az átlagot. A pénzügyi területen kiugró a különbség, vélhetően azért, mert a legtöbb CTO férfi. Itt 114% a különbség a nemek között a férfiak javára. Ahogy fent láttuk, jellemzően megnyomja a fizetést, ha valaki vezető lesz, csakhogy sokkal kevesebb nő lesz vezető. Ez is növeli a különbséget. A HR területen ugyanakkor a nők keresnek jobban, még ha nem is sokkal.

Mennyit keresnek a magyar alapítók?

A korai fázisú cégeknél 3100 euró (1 182 ezer forint) az átlag, az 5-20 millió dollár tőkét bevont cégeknél 4300 euró (1 640 ezer forint), míg a 20 millió dollár felett tőkésített cégeknél 9500 euró (3 624 ezer forint) a havi bruttó kereset. Ha valaki komoly befektetői tőkét képes megszólítani, az a fizetésén is meg fog tehát látszani. Az átlagos kereset 4800 euróra (1 830 ezer forint) jön ki (a kutatás készítői itt nagyobb mintán dolgoztak).

Ez azt is jelenti, hogy a éretlenebb cégeknél bizonyos senior pozíciókban dolgozók többet keresnek az alapítónál.

Bónuszok

Az egyik legtipikusabb bónuszfajta a dolgozói részvény. A kisebb cégeknél sokszor így tudják megtartani a kulcsmunkavállalókat. Egy új törvénymódosításnak köszönhetően a jövőben még könnyebb lesz a startupoknak dolgozói részvényprogramot (ESPO) indítani.

A pénzbeli bónusz is nagyon népszerű, ami mutatja azért, hogy a munkavállalók még nem feltétlen értékelik a részvényeket. Erről amúgy a nagy kiszálló után Kishonti László, az Aimotive alapítója is beszélt a Forbesnak: a munkavállalók akkor realizálták, hogy mennyit is érnek a részvényeik, amikor a céget felvásárló Stellantis kifizette nekik azok ellenértékét.

Sok a munka és sok a bukta

A fenti számok – főleg a magyar átlagkeresetek mellett – nagyon jól néznek ki. Nem árt kontextualizálni, mit is jelentenek. Egy saját cég felépítése, főleg a tech szektorban nagyon speciális, más attitűdöt követel, mint a hagyományos cégek építése. És felzabálja az ember idejét. Főleg az indulás után komoly megterhelés. A másik fontos tényező: fő szabály szerint 10-ből 1-2 cég az, ami túlélheti az első két évet. Még ez sem garancia a világsikerre. A startupoknál nagyon magas az elhullási arány.

A tőkebőségben úszó hazai startupszektorban ezek az arányok mások lehetnek: az elmúlt években tovább is finanszírozhatta egy-egy alapító a cégét, még ha a piaci sikerek nem is voltak elsöprőek, hiszen forrás volt bőven. Most bizonyosan új szelek fújnak. Az ilyen és ehhez hasonló felmérések pedig segíthetnek helyes benchmarkokat felállítani. Az sem árt, ha el tudjuk magunkat helyezni a térképen.

The post Ennyit keresnek a magyar startupperek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés