:

Na vajon tényleg jut a tanárok béremelésére a most megszerzett uniós pénzből?

A Belügyminisztérium csupán a 10 százalékos emeléssel tervez 2024 januárjára.

Miután szerdán kiderült, hogy Magyarország megkapja az eddig zárolt uniós források egy részét, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi szavai szerint a pedagógusok bérét bruttó 700 ezer forintra emelnék januártól. A Belügyminisztérium azonban csupán 10 százalékos emeléssel tervez 2024 januárjára.

A tanárok és diákok jó ideje tüntetnek többek között a tanárok béremeléséért is, de eddig a kormány az Európai Bizottságra hárította a felelősséget. Azonban most, hogy szerda délután megnyílt az út az uniós források érkezése előtt, már nem lehet akadály a pedagógusok béremelése, amire a kancelláriaminiszter konkrét ígéretet is tett. Csakhogy az RTL Híradó megkérdezte a Belügyminisztériumot, amely megerősítette, hogy január 1-jétől 10 százalékos béremelést kapnak a pedagógusok. Azt viszont kiemelték, hogy 

amint megérkezik a pénz, újabb emelést kaphatnak a tanárok.

Ezzel szemben azonban tény, hogy az Európai Unió utófinanszírozást hajt végre, tehát a magyar kormánynak először mindenképp ki kell(ene) fizetnie a pedagógusok béremelését. Ezt Arató László, az RTL által megkérdezett szakértő is így látja:

a kormánynak kötelező lesz, avagy lenne előfinanszírozni a béremelést.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke elárulta, nem számítanak év elején nagyobb béremelésre, de ebben az esetben sztrájkot hirdetnek.

Rövid videóban kommentálta szerda este Navracsics Tibor, hogy 10,2 milliárd euró, mintegy 4000 milliárd forint, felzárkóztatási forrást felszabadított az Európai Bizottság. A területfejlesztési miniszter a Facebook-videóban azt mondta: sok olyan cél van, amelynek megvalósításához Magyarország végre hozzáláthat, és emlékeztetett rá, hogy az ország eddig is eredményesen használta fel az EU-forrásokat, és bízik benne, hogy ez a továbbiakban is így lesz.

The post Na vajon tényleg jut a tanárok béremelésére a most megszerzett uniós pénzből? appeared first on Forbes.hu.