:

Orbán inkább kiment, nem vétózott: az EU megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával is

Orbán inkább kiment, nem vétózott: az EU megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával is

Az Európai Tanács úgy döntött, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával. A csúcstalálkozóra Orbán Viktor még úgy sétált be, hogy semmiképpen nem támogatja a csatlakozási tárgyalások megkezdését az ukránokkal. Estére viszont már azt közölte, inkább távol maradt a döntéstől.

Az Európai Tanács úgy határozott, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával

– jelentette be az X-en Charles Michel, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő szervezet elnöke.

Michel azt is, hogy Georgia (Grúzia) megkapja a tagjelölti státuszt. A bejegyzésből kiderül az is, hogy amint Bosznia-Hercegovina eléri a tagsági kritériumok szükséges mértékét, vele is megkezdik a tárgyalásokat.

Az Európai Tanács egyben és felkérte a Bizottságot, hogy márciusig készítsen jelentést a döntés meghozatala érdekében. Michel szerint ezek a fejlemények

a remény egyértelmű jelei „népeink és kontinensünk számára”.

The European Council has decided to open accession negotiations with Ukraine & Moldova. #EUCO granted candidate status to Georgia. And the EU will open negotiations with Bosnia and Herzegovina once the necessary degree of compliance with the membership criteria is reached and…

— Charles Michel (@CharlesMichel) December 14, 2023

A döntésre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szintén az X-en úgy reagált:

Ez Ukrajna győzelme. Győzelem egész Európa számára. Győzelem, amely motivál, inspirál és megerősít.

The #EUCO decision to open EU accession negotiations with Ukraine and Moldova has been adopted.
 
I thank everyone who worked for this to happen and everyone who helped. I congratulate every Ukrainian on this day.
 
I also congratulate Moldova and personally @SanduMaiamd.…

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) December 14, 2023

Orbán hetek óta vétóval fenyegetett, reggel Macron és Scholz is leültette

Egyelőre egyáltalán nem világos, hogy mi vezetett Orbán Viktor álláspontjának feladásához, a magyar kormányfő nélkül ugyanis ilyen döntést nem tudna hozni az Európai Tanács. A kormányfő röviddel Michel bejelentése után egy videót tett közzé Facebook-oldalán, miszerint 26 másik tagállam annyira elszánt volt, hogy ő inkább távol maradt a döntéstől.

„Ukrajna uniós tagsága rossz döntés. Magyarország ebben a rossz döntésben nem kíván részt venni”

– mondta a magyar kormányfő a videóban, miközben a nemzetközi sajtó szerint szó szerint inkább elhagyta a szobát a döntéshozatalkor.

Orbán hetek óta vétóval fenyegetett, és amikor megérkezett a brüsszeli EU-csúcsra csütörtök délután, még azt mondta: az állam- és kormányfők tanácsa

nincs abban a helyzetben, hogy döntsön, jöjjünk vissza később.

A csúcstalálkozó előtt számos uniós vezető élesen bírálta a magyar miniszterelnököt, mert Orbán hetek óta többször is kijelentette – egyebek mellett a magyar parlamentben is –, hogy blokkolja egyrészt a csatlakozási tárgyalások megindítását, másrészt pedig az Ukrajnának nyújtott gazdasági támogatás folytatását.

Orbán az érkezésekor emiatt arról is beszélt, hogy rövid távon a költségvetésben van félretéve pénz Ukrajna támogatására, azonban egy nagyobb összegű finanszírozást az uniós költségvetésen kívül kell megvalósítani. Az ukrán bővítés blokkolását pedig azzal indokolta, hogy az Európai Bizottság értékelésében is szerepel, hogy a tárgyalások megindításához szükséges hét előfeltétel közül három nem teljesült.

A magyar genetikailag nem érzékeli a nyomást

– fogalmazott alig pár órával a mostani döntést megelőzően.

Sőt, olyannyira keménykedett Orbán, hogy eleve késéssel kezdődött csütörtökön délután az EU-csúcs, mert beiktattak egy munkareggelit, amelyen Orbán Viktor mellett Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár vett részt. Sőt, sajtóhírek szerint még ezt megelőzően Scholz külön is találkozott Orbánnal. Arról egyelőre nincs információ, ezeken a találkozókon mi hangzott el.

The post Orbán inkább kiment, nem vétózott: az EU megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával is appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés