:

Így áll Magyarország az uniós szegénységi versenyben

Attól sem lett jobb a magyarok vagyoni helyzete, hogy a kormány a választás előtt kétezer milliárd forintot osztogatott el, az infláció elvitte szinte az egész többletet. 

Ahogy évek óta minden december közepén, úgy most is elkészítette az Eurostat az EU országainak életszínvonalát talán legjobban bemutató adatsorát a tényleges egyéni fogyasztásról. Tavaly ilyenkor az volt a nagy hír, hogy Magyarország az unió második legszegényebb állama lett – idén megtartottuk ezt a rémes helyezésünket, de a teljes összkép még rosszabb, a régiónk lehagy minket, és lassan már az egyetlen szegényebb ország, Bulgária is utolér – írta a hvg.hu.

Így mérik

Amit most mértek, az a tényleges egyéni fogyasztás (az angol actual individual consumption rövidítéseként AIC-nek szokták ezt írni). Ebben azt mérik, hogy a háztartások mennyi árut és szolgáltatást vásárolnak, illetve mennyit kapnak az államtól és a nonprofit intézményektől. Ezt még kiegyensúlyozzák az adott ország árszínvonalával – vagyis kiszűrik azt a hatást, hogy ugyanannyi pénzből egész más mennyiségű árut lehet venni egy szófiai és egy berlini boltban –, úgyhogy nem is egy euróban megadott szám jön ki a végén, hanem az, hogy vásárlóerő-paritáson az EU-átlag hány százalékát éri el az ország. A most kiadott, 2022-es számokon már látszik a tavalyi kampány osztogatása, a brutális inflációnak viszont csak az első része volt 2022-ben, még idén télen és tavasszal is sokáig 20 százalék fölötti volt a drágulás.

PDF Embedder requires a url attribute

A legfontosabb szám, hogy

Magyarországon a fogyasztás az EU-átlag 71 százaléka

– ez minimális növekedés ahhoz képest, hogy 2020-ban és 2021-ben is 70 százalékon álltunk. Vagyis az, hogy kétezer milliárd forintot kiszórt a kormány a választás előtt, csak minimálisan tudta megnövelni a fogyasztást, az infláció szinte az egészet felzabálta.

A leggazdagabb állam természetesen továbbra is Luxemburg, igaz, az elmúlt két év 145, illetve 144 százalékos adata után most már csak az EU-átlag 138 százalékát érik el. Mögöttük azonban jó nagy változás jött a dobogón: Németország és Dánia is rontott a saját mutatóján, Ausztria pedig javított,

így az EU második-harmadik leggazdagabb országa 118-118 százalékos teljesítménnyel Ausztria és Németország.

Az osztrákok nagy előzésben vannak, tavalyelőtt ilyenkor még csak az ötödik hely volt az övék.

The post Így áll Magyarország az uniós szegénységi versenyben appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés