:

Itt tartunk: már a vécé is okosabb, mint az ember. A smart fürdőszoba nem sci-fi, hanem az elérhető valóság

Itt tartunk: már a vécé is okosabb, mint az ember. A smart fürdőszoba nem sci-fi, hanem az elérhető valóság

A tükör nem azt mondja meg, hogy ki a legszebb, hanem hogy hol van dugó a városban, a fogkefe, leszid, mert előző este elmaradt a rítus, a zuhany pedig automatikusan lövi be a víz hőfokát. Az okos fürdőszoba már rég nem futurisztikus luxus!

Az okos, vagy okosnak nevezett eszközök mára meghódították a nagyszobát, a konyhát, a kertet, és lassan-lassan a sokáig szűz területnek számító fürdőszobában is kezdik megvetni a lábukat.

Hatalmas mamutok és apró startupok egyaránt aktivizálták magukat ezen a területen, és ennek köszönhetően egyre több a konkrét, kézzelfogható eszköz, illetve szolgáltatás.

Ezek között pedig jó pár olyan is akad, ami ma már egyáltalán nem valami elborult sci-fi kategória, hanem gyakorlatilag bárki által beszerezhető termék.

Az már más kérdés, hogy ezek nincsenek túlságosan szem előtt valamiért. Mindenesetre most mutatunk ezek közül egy-két izgalmasabb darabot, amelyek azt is jelezhetik, hogy az okos fürdőszobák hamarosan a tömegek életének is szerves részévé válhatnak.

Mitől okos? Miért hasznos?

Először érdemes tisztázni, hogy mitől lesz okos egy készülék, egy szolgáltatás vagy akár egy konkrét helyiség az ingatlanban! Nem, nem attól, hogy elkészíti az adóbevallást (legalábbis most még), hanem, hogy képes automatizáltan működni bizonyos szabályozható feltételek teljesülése esetén, csatlakozni tud más eszközökhöz, illetve ezeken keresztül konkrétan akár a felhasználókhoz.

Egyre több cég nyit az okos fürdőszoba irányába. Kép: Philips

A fürdőszobai smart eszközök, legalábbis ha megfelelően, ésszel használják őket, akkor kényelmesebbé, kellemesebbé tehetik az életet. Emellett nem utolsó sorban akár energiát is lehet spórolni velük. Persze nem mindegyikkel, de tény, hogy ilyenek is léteznek már, tehát ki lehet jelenteni, hogy hasznos berendezésekről van szó.

Tükörbe épített tv és térkép

Az intelligens tükör a leglátványosabb az összes okos fürdőszobai berendezés közül. Régóta, durván egy évtizede folynak e téren ígéretesnek tűnő fejlesztések, de csak a közelmúltban bukkantak fel a valóban használható példányok.

Az okos tükör igazi technológiai bravúr. Kép: Ascent

Ezek első pillantásra olyannak tűnnek, mint egy hagyományos, olcsó tükör, azonban rendelkeznek egy beépített számítógéppel, illetve egy kikapcsolt állapotban láthatatlan kijelzővel.

Miközben a gazdája szépítkezik, ez a csodatükör nem arról magyaráz, hogy ő a legszebb a világon, hanem videókat, zenét játszhat le. Akár arra is van lehetőség, hogy valaki a kádban pihenve filmezzen, vagy a meccseket bámuljon.

A fejlettebb darabok arra is képesek, hogy szinkronizálják magukat a felhasználó telefonjával, megnézzék a napi programját, és informáljanak arról, hogy az oda vezető út várhatóan mennyi ideig fog tartani. Tehát egyfajta láthatatlan titkárnőként segítenek a reggeli rutin közben. Természetesen a kijelző révén akár hangulatos fényforrásként is bevethető. De csupán erre használni nagy pazarlás lenne, hiszen, egy igazán jó okos tükör nem olcsó mulatság. Az egyik vezető gyártó, az Ascent legfejlettebb ilyen ketyeréje például szerény 3000 eurót, azaz durván 1 150 000 forintot kóstál.

Fény és illat

Ha már a világítás szóba került, akkor természetesen muszáj megemlíteni az okos égőket, amelyek a fürdőszobában is bevethetőek. Ezek fénye, illetve adott esetben színe, egy telefonos alkalmazással vezérelhető. A mobilon keresztül ezek állapota távolról is ellenőrizhető, és így akár a világ túlsó feléről, vagy a munkahelyről is kikapcsolhatóak.

Az okos égő távolról vezérelhető. Kép: Philips

Amennyiben pedig egy intelligens mozgásérzékelővel párosítják őket, akkor csak akkor gyullad fel a fényük, ha valaki van a fürdőszobában. Ez pedig például tipikusan egy olyan tulajdonság, amivel energiát lehet spórolni.

Egy mozgásérzékelővel megtámogatott okos égő már pár ezer forintból beszerezhető, ami azért senkit sem vág földhöz.

Akár arra is van mód, hogy az égőket vagy a mozgás szenzort egy okos légfrissítőhöz csatlakoztassák. Ez pedig akkor lép akcióba, amint valaki belép a helyiségbe, és már akadnak olyan darabok, amelyeknél több illatból is lehet választani. Tehát másfajta aromát permetezhetnek a levegőbe akkor, ha egy hölgy, és akkor ha egy férfi tartózkodik a fürdőben. A smart termosztátok segítéségével pedig a fürdőszobában tizedfok pontossággal meghatározható a kívánt hőmérséklet, akár időzítéssel is kombinálva.

Programozható zuhany

Lehet, hogy ez meglepetést okoz, de már a zuhanyt is fel lehet okosítani. E modelleknél beprogramozható egy mobil appon vagy az integrált vezérlő eszközön keresztül a kívánt hőmérséklet, és akár arra is van lehetőség, hogy több profilt hozzunk létre, és ezeket képes is megjegyezni a rendszer.

Az okos zuhany programozható. Kép: Roca

A smart technológia ráadásul folyamatosan monitorozza a víz- és energiafogyasztást is. Meghatározott időközönként pedig teljesen magától végrehajt egy tisztítási protokollt. Azaz magas hőmérsékleten átmossa a csöveket, és nagy erejű vízsugár segítségével képes a vízkövet is eltávolítani.

Egy magasabb kategóriás okos zuhany nem filléres tétel.

A szegmens egyik meghatározó szereplője, a több, mint 100 éves múltra visszatekintő, prémium termékeket kínáló spanyol Roca, amelynek Smart Shower névre hallgató terméke mintegy egymillió forintba kerül.

Privát dentálhigiénikus

A kis háztartási gépek szegmensében is egyre nagyobb teret hódítanak az okos technológiák. A korábban még kuriózumnak számító, és ebből fakadóan borsos árú ilyen jellegű termékek ma már megtalálhatóak az abszolút megfizethető kategóriában.

Egy okos fogkefe aranyat érhet. Kép: Oral-B

És, hogy többet kínálnak, mint hagyományos társaik? Egyértelműen igen! Az Oral-B durván 40 000 forintba kerülő okos fogkeféje például nem csak azt mondja meg mikor és milyen sokáig mostunk fogat, de még azt is jelzi egy app segítségével, hogy a szájüreg mely részét kellene még átsikálni.

Az intelligens mérlegek szintén a telefonhoz csatlakoztathatóak vezeték nélküli úton, és akadnak köztük olyanok, amelyek együtt tudnak működni fitnesz alkalmazásokkal. Tehát az eszköz által mért adatok bekerülhetnek ezekbe a specializált szoftverekbe, ott visszakereshetőek, készíthető belőlük szép grafikon. De ez még nem minden, hiszen az értékek módosíthatják az appok által kidolgozott, perszonalizált, azaz a felhasználóra szabott edzésterveket is.

Okos trónus

A tükör mellett a leginkább hype-olt fürdőszobai okos eszköz a wc, amely joggal kelti fel e figyelmet. Eleinte Japánban és Dél-Koreában alakult ki kultuszuk, de már a világ más tájain is nő a népszerűségük.

Egy csúcs okos wc milliókba kerülhet. Kép: Toto

A prémium kategóriás modelleknél beállítható az ülőke hőfoka, telepakolták mindenféle öblítő, mosó, szárító funkcióval, ráadásul a víz és levegő erőssége is szabályozható.

Emellett rendelkeznek szellőztetővel, illetve beépített illatosítóval, és még olyan modellek is akadnak, amelyek integrált hangrendszert is kaptak. Természetesen itt is megoldott már a telefonnal történő vezérlés, és a beállítások elmentése is.

Tehát ha valakire rájött a szükség akkor szerencsére nem kell a paraméterekkel vagy az egyes funkciókkal vacakolnia. A szórás óriási ebben a termékkategóriában is az árak között, de aki tényleg a csúcskategóriára vágyik e téren, akkor annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hiszen durván 3 millió forintot kérnek el egy elit ligás darabért.

Okos fürdőszoba a jövő?

Természetesen lehet élni okos fürdőszoba nélkül, hiszen nem olyan létfontosságú eszközökről van szó, mint mondjuk egy hűtőszekrény vagy egy porszívó. De az is igaz, hogy ezek a berendezések és technológiák tényleg képesek feldobni a napot, javítani az életminőségen, ezt saját tapasztalataim alapján is ki tudom jelenteni.

Sok nagy cég bízik az okos fürdőszoba termékekben.

Abszolút van rá esély, hogy ezek a termékek még inkább elterjedtté válnak, és ezt nem csak én gondolom így. A különféle nemzetközi technológiai kiállításokat járva Szöultól Las Vegasig feltűnő az, hogy mennyi kisebb-nagyobb vállalat fordult rá erre az irányra.

Láthatóan és érezhetően sokan hisznek abban, hogy az okos fürdőszobáknak igenis van jövője.

The post Itt tartunk: már a vécé is okosabb, mint az ember. A smart fürdőszoba nem sci-fi, hanem az elérhető valóság appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés