:
Breaking News

Visszajáró: jönnek az EU-s pénzek, mégsem nőnek a tanárbérek, de lesz két jó hetünk

Visszajáró: jönnek az EU-s pénzek, mégsem nőnek a tanárbérek, de lesz két jó hetünk

10 milliárd euró megvan, 12 milliárd beragadt. 10%-os emeléssel számolhatnak a tanárok. Ha maradt pénzünk tankolás után, már start-upokba is fektethetjük. Újra itt a Visszajáró, a Forbes.hu hétvégi sorozata. Minden héten összefoglaljuk, mi történt – vagy mi vár a pénztárcánkra.

Már nagyon kellett

Döntött az EU. Megkaphatja Magyarország azt a több mint 10 milliárd eurós csomagot, amit az Európai Bizottság a jogállamisági és kondicionalitási eljárástól függetlenül blokkolt Magyarországtól. A helyreállítási alap (RFF) jogállamisági feltételeit Magyarország továbbra sem teljesítette, jelen zárolást az igazságszolgáltatás hiányosságai indokolták.

„ (…) a Bizottság úgy véli, (…) hogy az EU Alapjogi Chartájára vonatkozó horizontális felhatalmazó feltétel teljesül az igazságszolgáltatás függetlenségét illetően.”

Azt, hogy pontosan milyen feltételeket kellene teljesítenünk a további 6,3 + 2,6 + 3 milliárd eurós csomaghoz, az Tóth-Biró Marianna cikkéből kiderül.

Orbán Viktor. Fotó: Yves Herman/Reuters

És nem csak elutalják a 10,2 milliárd eurót, át is fogják váltani.

A döntés hírére erősödött a forint.

A benzinár csökkent, lesz két jó hetünk.

Tanárbérek

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter korábbi elképzelése – miszerint a pedagógusok bérét bruttó 700 ezer forintra emelnék januártól – csak nem akar megvalósulni. A Belügyminisztérium közleménye szerint egy sovány 10 százalékos emelésre lehet számítani 2024 januárjában:

amint megérkezik a pénz, újabb emelést kaphatnak a tanárok.

A probléma a következő: az Európai Uniós támogatás utófinanszírozó modellben működik. Ez azt jelenti, hogy a kormánynak először mindenképp ki kell fizetnie a pedagógusok béremelését, ha támogatást szeretne erre a célra felvenni.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke bejelentette, amennyiben nem történik nagyobb emelés a szakszervezet sztrájkolni fog.

A többi már történelem

„Miután a kormánynak december 12-re sikerült megegyeznie a Magyarországnak járó uniós támogatásokról, jövőre emelhetik a pedagógusok bérét. Arról, hogy ez már januártól várható-e vagy később, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden nem fogalmazott egyértelműen. Navracsics Tibortól átvéve a szót, ezt mondta:

Ahogy lesz uniós pénz, attól a pillanattól kezdve a tanárbéremelés megvalósul.”

Mindez 2022 decemberében hangzott el, a kormány bő egy évet birkózott, hogy legalább a pénzek egy részéhez hozzájusson. Az akkori tüntetések kifulladtak, kérdés, Gulyás újra tesz-e ilyen ígéretet jövőre?

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Volt, amikor a kormány nem pénzzel, hanem az iskolakötelezettség leszállításával próbálta „orvosolni” a közoktatás helyzetét. Nem sikerült.

Várnak a startupok

Ahogyan a tanári pálya egyre kockázatosabbá és demotiválóbbá válik, úgy zárkózik fel a startup szcéna a legjobban fizető és stabilitást nyújtó karrier-utak közé.

Idén harmadszorra készítette el a Day One Capital kockázatitőke-befektető éves összefoglalóját a hazai startupok munkakörülményeiről. A több mint 800 kitöltő nagy része mérnök vagy termékfejlesztő.

Az átlagos bruttó kereset a magyar startupoknál 3710 euró (jelenlegi árfolyamon: 1 413 000 forint). Ez valamivel több, mint a cseh adat (3618 euró), és meglepő, de Szerbia nincs nagyon lemaradva tőlünk: 3193 euró az átlag. 

További részletekért Zsiborás Gergő összefoglalóját javasoljuk elolvasásra.

A startup világ nem csak a fizetési listákat hódítja meg.

Fotó: STRT Holding

A Balogh Petya által alapított és vezetett startupok számára forrást biztosító STRT Holding tőzsdére lépését sikeres zártkörű tőkeemelés előzte meg, aminek keretében összesen 1,15 milliárd forint tőkét vont be a társaság.

A tőzsdére lépés célja, hogy elérhetővé tegye a startupok finanszírozását az átlagbefektetők számára is.

A holding a 20-30 millió forint értékű befektetések mellé a portfóliócégek számára mentorálást is biztosít – már több mint 500 cég kereste fel őket tanácsért. A korai fázisú cégek finanszírozásában látnak nagy potenciált, a piac itt kiszáradt, az állami forrásokat szétosztották. A terveiről korábban a Forbes.hu-nak is beszélt. 1000 cégbe szállnának be.

Forbes Flow All Stars

A héten megrendezésre került Forbes Flow All Stars alkalmával többek között Kepes Andrással, Fluor Tomival és Szoboszlai ügynökével, Esterházy Mátyással is beszélgettünk.

Az eseményről készült tudósításaink itt olvashatók vissza.

Véget érthet a job hopping, véget érhet a luxus?

A héten Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója írt a Forbes.hu-ra. Meglátásai szerint lassan leáldozik a job hopperek kora.

Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnöke vendégcikkében az LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy ) és a Hermès jövőéről értekezik.

Meghalt Orosz László

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy rövid, súlyos betegség után életének 76. évében elhunyt Dr. Orosz László, a BME TTK Fizikai Intézetének legendás oktatója.”

– írta meg közleményében a BME Természettudományi Kara. A Műegyetem méltán híres oktatója elsősorban mechanika, kvantummechanika, termodinamika és statisztikus fizika kurzusairól, és provokatív, konfrontatív előadási módszereiről volt híres. Tudományos pályája mellett vallási kérdésekben is gyakran megnyilatkozott.

A 444.hu interjújával búcsúzunk.

The post Visszajáró: jönnek az EU-s pénzek, mégsem nőnek a tanárbérek, de lesz két jó hetünk appeared first on Forbes.hu.