:

Mutatjuk, mire figyeljen, ha online vásárolna karácsony előtt

Mutatjuk, mire figyeljen, ha online vásárolna karácsony előtt

A karácsonyi időszak közeledtével egyre többen nézelődnek ajándékok után a szeretteiknek mind az offline, mind pedig az online térben. Ilyenkor sokan spórolásra törekszenek, így könnyen felkapják a fejüket egy-egy kiemelkedően jó ajánlatra. Az internetes vásárlás során azonban érdemes észben tartani, hogy sajnos a csalók is próbálnak kihasználni minket. Éppen ezért érdemes többször is átnézni az oldalt, mielőtt a vásárlás vagy a fizetés gombra kattintanánk.

A netes vásárlás során az első és legfontosabb szabály, hogy ami túlságosan jó ajánlatnak tűnik, az általában nem igaz. Persze nagy ritkán találni kivételt, de a 60-70-80 százalékos kedvezményt kínáló oldalak leginkább csak bepalizni akarják a vásárlókat. Akkor sem szabad feltétlenül megbízni a weboldalban, ha az akciókról szóló üzenet az e-mailjeink között, vagy a közösségi média alkalmazásunk hírfolyamában került a szemünk elé.

Hogy elkerüljük az átverést, érdemes mindig alaposan szemügyre venni a weboldalt. Először is helyezzük tekintetünket az URL-mezőre, ahol jó esetben https:// jelölést kell látnunk, egy lakattal kiegészülve. Ez azt jelzi, hogy az oldal biztonságos. Amennyiben sima http:// jelzést látunk, vagy ha eltér a megjelenített link attól, amit akkor látunk, amikor az egerünket odavisszük fölé, inkább forduljunk vissza. Az URL-ben szereplő apróbb hibákra is érdemes figyelni, a csalók ugyanis hajlamosak létező weboldalak nevével, és dizájnjával is visszaélni.

Az oldal információit is hasznos lehet átlapozni, ugyanis többet megtudhatunk a webshop üzemeltetőjéről, az általános szerződési feltételekről, illetve arról is, hogy ha panaszunk van, milyen lehetőségeink vannak a reklamációra, a visszatérítésre. A többi vásárló tapasztalatait is érdemes megfontolni, ezért hasznos lehet ellenőrizni, hogy vannak-e felhasználói értékelések és vélemények az adott oldalról. Ha nincsenek, vagy nagyon negatívak, kezdhetünk gyanakodni.

A kétes webhelyeket úgy is elkerülhetjük, ha inkább alkalmazásokat használunk a vásárlásra. Ma már szinte minden nagyobb cég rendelkezik ilyennel, amelyek nem mellesleg több kényelmi szolgáltatást is nyújtanak. A leginkább ébernek azonban akkor kell lenni, amikor a fizetésre kerül a sor. Először is fontos, hogy legyen feltelepítve a telefonunkra a bankunk alkalmazása, ezzel ugyanis elkerülhetjük, hogy kétes weboldalakra navigáljanak minket.

Érdemes emellett mindig erős jelszót, illetve kétlépcsős azonosítást használni, és arra is figyeljünk, hogy a bankkártyánk hátulján található CVC-kódot tényleg csak olyan oldalakon adjuk meg, amelyekben feltétlenül megbízunk. Az is fontos, hogy a vásárlásokat biztonságos internethálózaton bonyolítsuk le, ugyanis a nyilvános hotspotokon kiszolgáltatottabbak vagyunk a csalóknak.

Végül két dologgal biztosíthatjuk be magunkat. Online fizetésnél érdemes megfontolni virtuális kártyák használatát, ezektől ugyanis könnyedén meg lehet válni, és a limitet is pár kattintással lehet módosítani. Ha pedig olyan webshopból vásárolunk, ahol eddig még nem tettük, választhatjuk a kártyás utánvét opciót is.

Szponzorált tartalom

A cikk a Mastercard támogatásával készült.

The post Mutatjuk, mire figyeljen, ha online vásárolna karácsony előtt first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés