:

A WhatsApp-milliárdos titokzatos terve: mindenhova bevásárolja magát és hálózatot épít

A WhatsApp-milliárdos titokzatos terve: mindenhova bevásárolja magát és hálózatot épít

A mindössze két éve fennálló Newlands, amelyet a Sequoia Capital korábbi munkatársa, Michael Abramson vezet, már dollármilliárdokat tart olyan részvényekben, mint az Alphabet, az Amazon és a Meta. Mi több, egy sor kezdő startupban érdekelt – és ott van a kriptopiaci FTX is. Az érintettek hallgatnak.

Írta: Alex Konrad / Forbes USA

A világjárvány első hónapjai idején Michael Abramson hazatért Texasba, hogy kitalálja, merre vigye tovább a karrierjét. A Sequoia Capital kockázati tőkebefektető a maga kategóriájában a világ egyik legjobbja. Abramson a cég egykori partnereként nem igazán ugrált, noha olyan látványos befektetései voltak, mint szépségipari Glossier, vagy a szállítási alkalmazás Rappi. Remélve, hogy továbbra is észrevehetetlenül, csendben üzletelhet, szólt egy hasonlóan diszkrét barátjának, aki mellesleg több milliárd dollárnyi befektethető pénzzel bírt: a WhatsApp milliárdosának, Jan Koumnak.

Egy titokzatos befektetőcég és 15 milliárd dollár

Mostanra Koum támogatásával Abramson szép csendben a Newlands nevű cég vezetője lett, ami

hirtelen vált a tech-befektetések piacának egyik legnagyobb, új játékosává.

Sem Abramson, sem Koum nem beszélt nyilvánosan a Newlandsről. Mi több, a cég neve sem tűnik fel semmilyen friss finanszírozási jelentésben. Weblapja alig több egy üres vázlatnál. Ugyanakkor a papírok egy tízmilliárd dollár értékű, többségében techcégekbe fektetett vagyont birtokló céget mutatnak, ami elkezdett befektetni korai státuszú startupokba is.

Egyesek szerint a dallasi Newlands nem más, mint Koum family office cége (ez egyfajta tröszt, ami családi vagyonok kezelését intézi – a szerk.), benne az amerikai Forbes által becsült, 15 milliárd dolláros vagyona nagy részével. Ugyanakkor a Newlands nem úgy néz ki, mint a legtöbb ilyen vállalkozás – állítják az amerikai Forbes által megkérdezett szakértők.

A Newlands valós dimenziót nem könnyű meghatározni. Abramson és Koum nem reagáltak a Forbes megkeresésére, ahogy három, a cégnél dolgozó további befektető sem. De egy tucat munkatárssal és korábbi, vagy jelenlegi partnerrel beszélgetve – akik egyébként mind névtelenséget kértek, mert nem kaptak felhatalmazást arra, hogy beszéljenek a sajtóval, és félnek a következményektől – egy olyan tröszt képe rajzolódik ki, ami meghökkentő portfóliót épített a techvilág legmozgalmasabb cégeinek részvényeiből, és egy sor kisebb startupot támogat, hogy még tovább növelje az értékét.

„Hatalmas hálózatuk van, és egy csomó dologba bevásárolták magukat”

– mondja a céget ismerő egyik befektető. „A szélesebb ökoszisztémában mozgó embereket szeretnék támogatni – és persze megőrizni, sőt növelni a vagyonukat.”

Egy ukrán bevándorló és egy csendes profi

Amikor 2013-ban a Sequoia megkétszerezte korai WhatsApp-befektetését, Abramson kulcsfigurája volt a csapatnak, ami közvetlenül Koummal dolgozott – egy ukrán bevándorlóval, akinek az üzenetküldő alkalmazását több mint 200 millióan használták világszerte. Összekötötte őket egy különös távolságtartás, már ami a sikerben való fürdőzést illeti. A ritkán nyilatkozó Koum felidézte az amerikai Forbes 2014-es címlapinterjújában, hogy nem osztotta kollégái lelkesedését, mikor az alkalmazás bekerült az App Store húsz legtöbbet letöltött programja közé.

„A marketing és a sajtó felveri a port” – mondta. „Az belemegy a szemedbe, és többet nem látod tisztán a termékedet.”

A texasi születésű Abramson már a Sequoiánál töltött első napjai során tanúságot tett a nyilvánossággal szembeni ellenérzéseiről. A Harvard és a Stanford Business School iskoláinak alumnijaként csatlakozott a Sequoia Capital Global Equitieshez (SCGE), majd a Sequoia Capital növekedésért felelős csapatában kötött ki. A legendás befetetőcég tőzsdén jegyzett és privát cégekbe is fektet.

A munkatársai „rendes srácként” ismerték, akinek olyan füle volt, mint a Google és a Stripe legendás befektetőjének, Micahel Moritznak – korábban ő felelt a cég globális törekvéseiért, 2017 óta pedig Pat Gradyvel közösen vezette a növekedési csapatot. Csakhogy Abramson „extrém introvertált volt”, mondta az amerikai Forbes több forrása.

„Ő befektető, nem pedig vadász, aki a frontvonalban is előretörne” – tette hozzá egy megszólaló. „Elég szűk körben mozog.”

A dél-amerikai on-demand alkalmazás Rappival kapcsolatban – amibe Abramson is beszállt a 2016-is Series B körben – úgy fogalmazott egy befektető, hogy „[Abramson] tisztában volt a nyers számokkal”, egy másik megszólaló szerint azonban úgy tűnt, hogy felkészületlen, ha egy kockázati befektető vállalkozás cégpolitikai viszonyainak számára előnyös irányba történő alakításáról van szó.

„Kimondottan csöndes volt, de közben e-mailen szinte azonnal válaszolt”

– fogalmazott egy befektető. Ugyan Abramson mondott pár szót a Glossier egyik sajtóközleményében, minekután beállt a cég mögé 2019-ben, de nem lett híres az üzletről, mint más donorok. A háttérben viszont „szuperéles elméjű, kíváncsi és érdeklődő” volt, mondta a Glossier egy másik befektetője. A Rappi és a Glossier alapítói nem kommentálták az amerikai Forbes értesüléseit.

Jönnek a gondok – és a váltás

Csakhogy 2020-ra Abramoson mindössze egyetlen igazgatótanácsi helyet birtokolt a Sequoia porfóliójában – az ekkora már lendületet vesztett unikornis Noomban. Erről egyébként szintén nyilatkozott egy 2019-es sajtóközleményben, Koummal közösen, aki személyesen is tett pénzt a cégbe.

Az Abramson nevéhez fűződő legjelentősebb befektetések ekkor már leszállóágban voltak: a korábban ötmilliárd dollárra értékelt Rappi és az 1,8 milliárd dollárra becsült Glossier sem tőzsdére nem mentek, sem vevőt nem találtak, az egykor 3,7 milliárdra taksált Noom körül pedig csak szaporodtak az ellentmondásos sztorik, miközben több leépítés is sújtotta a céget.

Amikor Abramson 2020 őszén, a covid-lezárások idején elhagyta a Sequoiát, a távozása nem keltett nagy hullámokat. A cég privátban értesítette az érintett partnereket a távozásáról, azzal indokolva, hogy Abramson több időt szeretne a családjával tölteni.

„Michael nagyszerű társ volt az amerikai üzletek építésében és növekedésében” – írta Grady a közleményben. „A Sequoia közeli barátja marad és a legjobbakat kívánjuk neki a jövőre nézve.”

Ahogy végigzongorázta az ötleteit, Abramson egyre inkább a Koummal való újabb együttműködés felé húzott. A WhatsApp 2014-es eladása után (22 milliárd dollárért vette meg a Facebook) közeli barátság szövődött köztük. A magazin forrásai szerint még együtt is nyaraltak. Felvettek két egykori sequoiás munkatársat, Andy Shah-t és Dominis Pasalicot. 2021-ben megalapították a Newlandset, azzal a céllal, hogy egymilliárd dolláros alap legyen belőle. A Forbes forrása hozzáteszi, hogy ezt gyorsan megugrották. Csak épp csendben. Egy massachusettsi bejegyzés – ami egyébként egy alkalmazott felvételéről szól – az egyetlen olyan jogi dokumentum, ami közvetlenül összeköti a Newlandset Koummal. Linkedinen, ahol a milliárdos csak mint Jan K. van fent, a Newlands alkalmazottjaként szerepelteti magát, QA teszter munkakörben. (Abransom profilja még ennél is puritánabb: fotó nincs, magát pedig simán csak „befektetőként” határozza meg.)

„A Newlands Jan és társai pénze – és az ő vagyonuk csak csepp a tengerben” – mondja egy, a céget ismerő befektető.

A titokzatos portfólió: óriások és startupok

Úgy tűnik, a Newlands főleg nyilvános, vagyis tőzsdén jegyzett tech cégekbe fektetett. A cég munkatársai többeknek beszéltek arról, hogy az alap a tőkéje felét szeretné efféle részvényekben látni, míg a maradék 30 százalék startupokba, 20 százalék pedig kriptóba és tovább eszközökbe pakolná. Egyelőre ugyanakkor a teljes tőke 80 százaléka van tőzsdei cégekben – állítja az amerikai Forbes egy forrása.

A Newlands második negyedéves jelentése szerint a nyilvános portfólió 9,4 milliárd dollárra rúg. A legnagyobb értékek:

hárommilliárd dollárnyi Meta-részvény (ők voltak Koum korábbi munkáltatói, ez a Facebook anyacége, a Whatsappot pedig a Facebook vásárolta fel); közel egymilliárd dollár Elon Musk Teslájában; több, mint 800 millió dollár Alphabet- és Amazon-részvényekben; 500 millió dollár a DoorDashben (két éve ők vették meg az itthon is népszerű Woltot).

A Newlands további több mint százmillió dollárt tett a Zoomba, a Shopifyba, a Microsoftba, a Workdaybe, a Bill.com-ba, a JD.com-ba, a Netflixbe, a Robinhoodba, a Snowflake-be, a DocuSignba és a Salesforce-ba. Kisebb összegek Alibaba-, Datadog-, Gitlab-, PayPal-, Coinbase-, Moderna- és Sprinklr-részvényekben vannak.

Néhány, a Newlands portfóliójába tartozó tech papír árfolyama az elmúlt évben. Forrás: Google Finances

Az előző negyedéves jelentésben szereplő 5,6 milliárd dolláros értékhez képest a Newlands tartaléka jelentősen nőtt – az azt megelőző negyedévben még csak 3,8 milliárd dollárja volt az alapnak, ekkor jelentettek eredményeket először. Általában vagy tartotta, vagy kiterjesztette a pozícióit – főleg az olyan kiemelt összegekkel, mint amiket az Alphabet, az Amazon, a DoorDash, a Bill.com, a JD.com és a Robinhood részvényeibe tett. Legutóbb a kínai online kereskedőplatform Pinduoduóban és az amerikai Charles Schwab Corporationben szerzett részesedést, valamint túladott a Kraft Heinz-részvényein, és közepes összeget pakolt a szoftverüzletbe: a Braze egy ügyfélelköteleződési-platform, a Procore pedig egy építkezésmenedzsment-cég.

„Michael nagyon kockázat-jutalom fókuszú, és a publikus cégek e pillanatban vonzók lehetnek számára, így most ezekkel tölti az idejét”

– mondja egy befektető.

A Newlands mindemellett startup-befektetésekbe fogott, még ha csendben teszi is ezt. A startup-befektetéseket követő PitchBookban nyoma sincs a cégnek vagy az alapítóinak, és a sajtóközleményekből is kimaradtak. A Chrunchbase ugyanakkor két, adatinfrastruktúrával foglalkozó startupban is listázza a Newlandst, mint idei Series A befektetőt: a Kloudfuse-ban és a Lightupban, de egyik cég sem válaszolt az újság megkeresésére.

Az amerikai Forbes három további startup-ügyvezetővel lépett kapcsolatban, akik a lap forrásai szerint befektetést kaptak a Newlandstől. Egyikük azt mondta, ismeri a céget, de tagadta, hogy találkozott onnét bárkivel, vagy hogy pénzt fogadott el tőlük. Egy másik CEO annyit válaszolt, hogy a Newlands kérte: ne kommentáljanak semmit. A harmadik ügyvezető nem reagált.

Egy hangos bukta: az FTX

Volt azonban egy befektetést, amit a Newlands nem tudott csendben megúszni: egyes források szerint részesedése van az FTX-ben, avagy abban a kriptotőzsde-cégben, amit az egykor dollármilliárdos, immár elítélt bűnöző Sam Bankman-Fried (SBF) vezetett. A Newlands Abramson korábbi cégei, a Sequoia Capital és az SCGE mellett fektetett be az FTX-be, írta meg a The Information. És mind Abramson, mind Koum meg vannak nevezve a Newlands képviselőiként egy, az FTX összeomlása előtti, 2022-es tőkebefektetőket soroló listán, amit a Newcommer hozott nyilvánosságra.

Noha a cég viszonylag sok, relatíve kicsi, egymillió dollár alatti, korai fázisú befektetésért is felelős, az amerikai Forbes egyik forrása szerint a Newlands még nem alkotott formális stratégiát, vagy vett fel olyan portfóliókezelőt, aki teljes állásban foglalkozik ezzel a területtel. Egy másik forrás szerint azonban a cég más alapokat is megkeresett az általuk vezetett ügyletekbe való társbefektetéssel kapcsolatban.

Családi vagyonkezelés vagy hedge fund?

A Newlands ténykedésének valódi mérete és kiterjedése rejtély, ahogy az is, hogy Koum 15 milliárd dolláros vagyonának hány százaléka folyik bele a cég működésébe. A Meta-részvényeket mindenesetre lehetséges, hogy maga Koum, vagy két családi alapja kezeli – ezek korábban több millió dollárnyi részvényt kaptak a milliárdostól. Amennyiben ezek járadéktrösztök lennének, Koum akár más formában is tárolhatná a vagyonát; mondjuk készpénzben, és adóvonzat nélkül mozgathatna tőkét a Newlandsbe – magyarázza Beth Shapiro Kaufman, a trösztokkel foglalkozó Lowenstein Sandler szakértője.

A kockázati tőkében utazó munkatársak mint Koum family office cégét határozzák meg a Newlandset. De azon szakértők, akik átnézték a vállalkozás elérhető papírjait, azt mondják, inkább tűnik hedge fundnak (fedezeti alap), vagy egy kimondottan adott céllal létrehozott vállalkozásnak. A Linkedinen a Newlands „globális befektetési partnerként” szerepel, a tizenegy listázott dolgozó pedig pénzügyi, adóügyi, könyvelési területeken tevékenykedik, múltjukban olyan cégekkel, mint az EY, vagy a Maverick Capital nevű, jelentős, dallasi hedge fund.

„Normális esetben a family office cégek súlyosan tőkehiányosak, a dolgozóik pedig azzal játszadoznak, hogy a kiadásaikat az adóból leírható tételekké alakítsák” – magyarázza Kaufman. „Pénzügyi kimutatásokat, adóbevallásokat készítenek, de közben dadát vesznek fel, és intézik az új autó vásárlását. Ők irányítják ezeknek az embereknek az életét helyettük, bármilyen szempontból, ahogy az ügyfél akarja.”

Összehasonlításképpen a Newlands inkább tűnik hedge fundnak, mondja a Brian Buehler, a Los Angeles-i Triton Pacific Capital Partners nevű befektetési cég partnermenedzsere.

A kiemelkedően nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek esetében előfordul, hogy kockázati tőke vagy fedezeti alap háttérrel rendelkező befektetőket alkalmaznak portfólióik kezelésére, akár agresszív részvénypiaci stratégiákat alkalmazva. És néha egy Newlandshez hasonló alap egy személyt vagy családot képviselő, különálló jogi személytől vonja be a tőkéjét – teszi hozzá. „A family office-ok esetében nincs olyan, hogy »normális«” – mondja Buehler. „De ez kifinomultnak tűnik.”

Több mint tíz évvel ezelőtt Koum egykori főnöke, Mark Zuckerberg, a Facebook dollármilliárdos társalapítója, a vagyona egy részét egy tanácsadó cégben parkoltatta: ez volt az Iconiq Capital, ami csendben jelentős portfóliót növesztett azáltal, hogy vagyonos techcég-alapítók befektetéseit forgatta bele a startupok újabb generációjába. Abramson és Koum hasonló evolúcióra számíthat a Newlands esetében. Vagy talán inkább a harminc éve indított Maverickre fog hasonlítani a cég, amelyet a „tigriskölyök” becenéven ismertté vált Lee Ainslie indított el egy másik milliárdos, Sam Wyly támogatásával – aki később csődbe ment. Mindez persze még csak spekuláció. Amit tudunk:

a Newlands kint van a piacon, a technológiai vállalkozók új hullámát támogatja, a felelősség pedig Koumot terheli.

„Azt hiszem, újradefiniálják, mit jelent a family office, igyekeznek eltávolítani a kifejezés pejoratív értelmezésétől” – mondja egy, az ügyre rálátó forrás. „Boldogok, hogy úgy fektethetik be a pénzüket, ahogy csak akarják.”

The post A WhatsApp-milliárdos titokzatos terve: mindenhova bevásárolja magát és hálózatot épít appeared first on Forbes.hu.