:

Ismerd meg az erekciós zavar okát, mert csak akkor lehet megoldani a problémát

Megdöbbentő tény, hogy élete során legalább egyszer minden férfit érint az erekciós zavar. Akkor alakul ki merevedési probléma, ha a férfi nem tart megfelelően határt, túlságosan teljesítményszorongó, megfelelési kényszeres. Rendkívül fontos, hogy időben ismerjük fel a potenciazavart és nézzünk szembe a helyzettel. Jó hír, hogy az erektilis diszfunkció kezelhető, és a probléma megoldásával párhuzamosan az énkép is pozitívan változik – véli Lacsny Éva szexuálterapeuta.

A XXI. század felgyorsult világa hozta ezeket a merevedési problémákat, amiben elfelejtjük, hogy mi a testtudat, mi az egészséges önkép és közben rengeteg a hárítás. A férfiak neutralizálódnak, az ösztönös férfilényüket egyre kevésbé élik meg, ebből alakul ki az érzés, hogy ő nem elég jó, emiatt túl akar teljesíteni, de összezavarodik és végül nem működik a rendszer.

Ilyen okai és változatai lehetnek az erektilis diszfunkciónak

„A legfontosabb megvizsgálni, hogy eseti vagy tartós merevedési problémáról van szó. Esetiről akkor beszélünk, ha valamilyen stresszhatás okozza a potenciazavart, például munkából eredően. Ez a fajta erekciós zavar sokkal könnyebben és rövidebb idő alatt elmúlik. Az állandósult merevedési zavarnál a személyiségben, és a stresszel szembeni megküzdési mintában gyökeredzik a probléma: konfliktuskerülő, bizonytalan, nem tudja magát érvényesíteni, alárendelődő, megalkuvó, és az ebből fakadó szorongás elvágja a férfiasságot. Ez negatív hatással van az élet minden területére, de leginkább a párkapcsolatra, hiszen a férfi önbecsülését sérti, férfiképét degradálja, hogy nem tud teljesíteni. A nő pedig, ha észleli párja erkciós zavarát, magában keresi a hibát, azt érzi, hogy nem elég jó, így beindul a tükör effektus és sérül a nő önbecsülése is. Ilyenkor már egyik fél sincs megfelelő szerepben. Amikor a férfi nem vállalja magát, frusztrált, akkor átmegy kisfiúba, aki várja a megértést, stabilitást, gondoskodást, emiatt a nő anyaszerepet vesz fel. A nőben megjelenik a nagy a dilemma: azzal segítem, hogy kompenzálom vagy hagyom megküzdeni? Amikor az erekciós zavart a nő érzékeli, de nem beszélnek róla, akkor óriási frusztrációt, szorongást, terhet vesznek magukra, amit tovább cipelnek. A nő nem akarja megbántani a párját, ezért nem szembesíti a helyzettel. Emiatt halogatódik, és olyan pontra kerül, hogy általában már nem oldható meg külső segítség nélkül” – mondja Lacsny Éva szexuálterapeuta, párkapcsolati tanácsadó.

Az lenne a legoptimálisabb, ha mindenki őszintén tudná és merné vállalni önmagát, a sebezhetőségét, kimondaná, amivel gondja van, mert akkor a szexualitásban sem lennének ilyen problémák. Ám sajnos manapság ez egyre ritkább.

Hogyan lehet segíteni az erkciós problémákon és hogyan nyerhető vissza az elégséges hímvessző-merevség?

„Minden szexuális probléma valamilyen emberi minőségünk eredménye, ami ha megjelenik, egy még mélyebb emberi, lélektani folyamat indul be: az érintett személy tagadásba kerül, és amíg ez az állapot tart, addig nem lehet segíteni. Ha a tagadás, hárítás megszűnik, akkor felvállalja a problémát és segítőt keres. Az a kérdés, hogy a merevedési probléma észlelésétől számítva mennyi idő alatt jut el idáig? Minél gyorsabban, annál hatékonyabban lehet segíteni. A vállaláson alapszik minden. Sokan először gyógyszerhez vagy guruhoz fordulnak, aztán jönnek az önigazoló gondolatok, majd érezhetően nincs változás és végül bekövetkezik a felvállalás és a szembesülés élménye. Akik még nem néznek szembe igazán a helyzetükkel; tudják, hogy gond van, de még rejtőzködnek, azoknak sokat segíthetnek az online kurzusok is, de leghatásosabb a személyes konzultáció vagy a párterápia. Stabilabb, nem túl mélyen sérült önbecsülés esetén elegendő lehet néhány alkalom. Csorbultabb személyiségképnél ez az idő hosszabb, mert bonyolultabb emberi folyamatról szól: önbizalmat építünk, pozitív énképet alakítunk, hiszen ez az alapja. Duális folyamat zajlik, a változás a jövőre vonatkozik, de párhuzamba állítjuk a múlttal, az ott elkövetett „hibákkal”, mulasztásokkal, aminek végül meglesz az eredménye. Nem csak az alap probléma, az erekciós zavar szűnik meg, hanem pozitívan változik az énkép, magabiztosabb lesz a személy, új távlatok nyílnak meg, ami az egész életére jó hatást gyakorol” – teszi hozzá Lacsny Éva szexuálterapeuta.

 

The post Ismerd meg az erekciós zavar okát, mert csak akkor lehet megoldani a problémát appeared first on BellaCafe.hu.