:

Izgatottan várja a forint a kamatdöntést

Izgatottan várja a forint a kamatdöntést

Az év utolsó kamatdöntő ülését tartja ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, az ülés után Virág Barnabás, az MNB alelnöke online háttérbeszélgetést tart majd. A forint is megérezte a héten a döntés közeledtét.

Reggel minimálisan erősödni tudott a forint az euróval szemben: 384,14 forinton jegyezték az eurót reggel fél 7-kor a hétfő kora esti 384,33 forintot követően. A svájci frank jegyzése 405,43 forintról 405,77  forintra erősödött, a dolláré pedig 351,94 forintról 351,61 forintra süllyedt.

Aztán kora délutánra kicsit visszaerősödött a forint, röviddel dél után 383,1 forintot kellett adni egy euróért. Ez jobb, mint a sokheti mélypont: októberben volt utoljára olyan gyenge a forint, mint hétfőn, az euró jegyzése átmenetileg 385 felett is járt, írta a Portfolio

Forrás: Google Finance


    

Az MNB legutóbbi, november 21-i kamatdöntő ülésen 75 bázisponttal, 11,50 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét ugyanilyen mértékben mérsékelték. Virág Barnabás, az MNB alelnöke a novemberi kamatdöntő ülést követően azt mondta, az erőteljes dezinfláció, a kockázati környezet javulása, valamint a pénzügyi piacok stabilitása teszi lehetővé a folytatódó kamatvágást – emlékeztetett az MTI.

A tanács lépésről lépésre, adatvezérelt módon az inflációs politikát befolyásoló tényezők és a kockázati környezet alakulásának függvényében dönt. A hazai makrogazdasági folyamatok trendszerű javulást mutatnak: az infláció egyszámjegyű lett, a külső egyensúlyi pozíciók tovább javultak, kikerült az ország a recesszióból. A dezinflációt 2024-ben is folytatni kell – hangsúlyozta az MNB alelnöke a legutóbbi kamatdöntést követően.

Figyelem, ez egy devizapiaci hír, ami gyorsan elavulhat. Friss forinthírekért kattints ide.

The post Izgatottan várja a forint a kamatdöntést appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés