:

Korszakváltás az adatközpontokban

Világszerte tarol a streaming, a nyaraláson készült fotók és videók szinte azonnal mennek a közösségi felületekre és a felhőtárhelyekre. Nincs ez máshogy a vállalati oldalon sem, folyamatos a digitalizáció, a mesterséges intelligencia pedig alapjaiban formálja át a világot. Ezek a megatrendek minden korábbinál nagyobb kihívás elé állítják az adatközpontokat világszerte, hiszen úgy kell megoldani a kapacitás növelését, hogy közben a fenntarthatósági szempontok is érvényesüljenek. A jelenleginél sokkal „zöldebb” IT-hoz szükséges eszközök már megvannak, a Schneider Electric pedig arra is tud jó példát mutatni, hogyan lehet hatékonyan alkalmazni őket.

A világszerte előállított adatmennyiség 2025-re akár 500 százalékkal nőhet az évtized elejéhez képest – ez is szerepet játszik abban, hogy ugrásszerűen nő az igény az adatközponti szolgáltatásokra, függetlenül attól, hogy ezeket az adatokat a felhőben tárolják, vagy akár saját adatközpontokban.

A következő években ráadásul látványosan bővül a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokhoz köthető terhelés is. Ezen hatások miatt becslések szerint a világon működő adatközpontok energiafelhasználása 2025-re az évtized elejéhez képest akár felével is nőhet. Az adatközpontok környezeti hatásának csökkentéséhez az első lépést a létesítmények kibocsátásának pontos felmérése jelenti.

„Az adatközpontok már most is 1 százalékkal részesednek a világ energiafelhasználásából, miközben az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy 3-4 százaléka köthető hozzájuk, ezért elengedhetetlen a környezeti hatásuk csökkentése, amit például az energiahatékonyság növelésével lehet elérni. A Schneider Electric megbízható tanácsadó és partner lehet mind a termékmegoldások és szolgáltatások nyújtásában, mind pedig a zöld és digitális átmenetet követni kívánó vállalatok számára” – mondta el Benyovszky-Aszódi Katalin, a Schneider Electric Secure Power & Cooling üzletágának hazai vezetője.

A Schneider Electric energiamenedzsment-felügyeleti rendszerei nem csak azt teszik lehetővé a felhasználók számára, hogy helyesen mérjék fel környezeti lábnyomukat, hanem azt is, hogy a lehető leghatékonyabban tervezzék meg energiagazdálkodásukat – mindig a megfelelő erőforrásokat felhasználva. Ezzel a megközelítéssel áthidalhatóvá válik a folyamatos kapacitásnöveléssel járó hatások és a fenntarthatósági törekvések közötti szakadék. „A Schneider Electric különlegessége abban is rejlik, hogy teljeskörű megoldásokat kínál ügyfeleinek energiahatékonysági és digitalizációs céljaik eléréséhez. Adatközponti megoldásaink hozzájárulnak fenntartható növekedési pályájuk kialakításához” – tette hozzá Benyovszky-Aszódi Katalin.

The post Korszakváltás az adatközpontokban appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés