:
Breaking News

Több ezer vállalkozás lepődhet meg: kötelező lesz ez a biztosítás januártól

Kötelező környezetvédelmi felelősségbiztosítás meglétét írja elő a magyar vállalkozásoknak egy jövő januártól hatályos kormányrendelet.

A GRANTIS jogértelmezése szerint a rendelet a hazai vállalkozások széles körére vonatkozik, a biztosítás hiánya pedig büntetést von maga után. A jogszabály szövege szerint kötelező környezetvédelmi felelősségbiztosítással kell rendelkezniük 2024. január 1-től azoknak a vállalkozásoknak, amelyek hulladékot termelnek és a telephelyükön tárgyévben képződött hulladék mennyisége meghaladja

nem veszélyes hulladék esetén a 2 000 kilogrammot, veszélyes hulladék esetén a 200 kilogrammot, nem veszélyes építési-bontási hulladék esetén az 5 000 kilogrammot.

A rendelet érdekessége, hogy az hulladéktermelő gazdálkodó szervezetekre is vonatkozik. Így valóban a rendelet hatálya alá tartozhat minden olyan vállalkozás, amelyik a fenti mértékű hulladékot előállítja, így

például éttermek, élelmiszerüzletek, szálláshelyek, fodrászatok, kozmetikák is, amennyiben az előállított heti hulladék mértéke meghaladja a 38 kilogrammot, és így a tárgyévi 2 000 kilogrammot.

„Akár egy nagyobb háztartás is képes arra, hogy hetente 38 kilogramm szemetet állítson elő. Ezt a mennyiséget ma egy kisvállalkozás is könnyedén eléri Magyarországon. Ahol ez megtörténik, ott a rendelet előírja a környezetvédelmi felelősségbiztosítás meglétét” – összegezte elemzésüket az Üzletem.hu-nak Rédei Lajos, a GRANTIS vállalati vagyonbiztosítási üzletágvezetője.

A vállalkozásoknak leglalább 10 millió forintos biztosítási összegű környezetvédelmi biztosítással kell rendelkezniük, hogy a telephelyen történő, esetleges környezetszennyezésből adódó helyreállítási költségekre, kárenyhítésre, az okozott károk helyreállítására legyen fedezet. Azoknak a vállalkozásoknak is új szerződést kell kötniük, amik korábban már rendelkeztek ilyen biztosítással.

The post Több ezer vállalkozás lepődhet meg: kötelező lesz ez a biztosítás januártól appeared first on Forbes.hu.