:

Montenegró mégsem adja ki a hírhedt kripto-csalót az Egyesült Államoknak

Do Kwon, a Luna és Terra kriptovaluták mögött álló Terraform Labs koreai alapítója egy bírósági fellebbezés nyomán egyelőre Montenegróban maradhat.

A csalással vádolt egykori kripto-cégvezetőt, Do Kwont idén márciusban tartóztatták le a podgoricai repülőtéren, és az Egyesült Államok azóta kérvényezte kiadatását, amit előző hónapban a montenegrói bíróság el is fogadott. Csakhogy Kwon fellebbezett a döntés ellen, aminek nyomán kiadatását egyelőre elhalasztották, áll a decrypt.co cikkében.

Do Kwon a Terraform Labs alapítója, ami az egyik legsikeresebb blokklánc-protokoll, a Terra (UST) mögött álló szervezet volt. A Terra algoritmikus stablecoin rendszere az egyik legnagyobb kriptovaluta volt piaci méret alapján, sok más kripto-projekt támaszkodott a Terra stablecoin-ra, ami azonban 2022 májusában összeomlott a stabilitását támogató Luna protokollal egyetemben.

Az összeomlás mögött a Terra-ra épített ANCHOR magas kamatozású kripto-számla betéteinek kiáramlása állhatott, mert a Terra-Luna protokoll algoritmikus árszabályozó rendszere nem tudta tartani a lépést ezekkel.

Az összeomlás után a protokollt a kriptoközösség egy szofisztikált köntösbe bújtatott klasszikus pilótajátéknak kiáltotta ki, bár kissé megkésve. Az amerikai hatóságok vádat is emeltek Do Kwon ellen, aki azonban a fennforgásban eltűnt a radarról, noha az interneten továbbra is kommunikált a nyilvánossággal, és több ízben próbálta magát és befuccsolt projektjét védelmezni.

A Terra-Luna fiaskó több jelentős kripto-projektet is magával rántott, a legnagyobb kripto befektetésekre specializálódott alternatív befektetési alapkezelő, a 3 Arrows Capital becsődölésében is szerepet játszott, valamint szakértők szerint a novemberi FTX összeomlás előzményének is tekinthető.

Az FTX befektetési cégének, az Alameda Research-nek ugyanis jelentős pozíciói lehettek a Terra-Luna protokollban, valamint a 3 Arrows Capital-ban is.

Ha Kwon kiadatása megtörténik, akkor várhatóan súlyos ítéletre számíthat az Egyesült Államokban, hasonlóan a volt FTX-vezér, Sam Bankman-Fried-hez, akit első tárgyalási körében mind a hét ellene felhozott vádpontban bűnösnek találtak.

The post Montenegró mégsem adja ki a hírhedt kripto-csalót az Egyesült Államoknak appeared first on Forbes.hu.