:

Rejtélyes jelek érkeztek az űrből

Rejtélyes jelek érkeztek az űrből

Egy friss tanulmány alapján egy ritka, ismétlődő gyors rádiókitörés (FRB) 35 robbanásszerű jelét figyelték meg – írja a Space.com. A frekvenciában változatosságot mutattak, az FRB pedig különösen izgalmasnak bizonyult, hiszen eddig nem látott mintázatban volt észlelhető.

Az FRB-k rendkívül rövid és nagy energiájú rádióvillanások. Általában néhány ezredmásodpercekig tartanak, és pillanatok alatt annyi energiát képesek előállítani, mint a Nap egy év során. Eredetükkel kapcsolatban tökéletes magyarázat még nem született.

A jelek hátterében feltételezhetően olyan energikus objektumok állnak, mint amilyenek az intenzív mágneses mezővel rendelkező neutroncsillagok, más néven magnetárok, illetve olyan kataklizmikus események, mint a csillagütközések és a neutroncsillagok összeomlása. A helyzetet bonyolítja, hogy ritka esetekben akadnak olyan FRB-k, amelyek nem egyszeriek, hanem ismétlődőek.

Az FRB 20220912A jelű, rendkívül aktív, ismétlődő gyors rádiókitörés elemzéséhez a kutatók a SETI Intézet Allen Telescope Array (ATA) nevű műszerét hívták segítségül. 541 órán keresztül figyelték az FRB-t, az eredmények pedig azt mutatták, hogy a jelek az elektromágneses spektrum rádiótartományában a frekvenciák széles skáláját fedik le.

Végül olyan lenyűgöző mintázat alakult ki, amelyet a csillagászok korábban nem láttak.

Sofia Sheikh, a SETI Intézet munkatársa és a csapat tagja szerint a vizsgálat azért izgalmas, mert egyszerre nyújt megerősítést az FRB-k ismert tulajdonságaival kapcsolatban, miközben néhány új jellegzetességükre is fényt derít. „Leszűkítjük az FRB-k forrását, például az olyan szélsőséges objektumokra, mint a magnetárok, de egyetlen létező modell sem képes megmagyarázni az eddig megfigyelt összes tulajdonságot” – emelte ki a kutató.

Sheikh és kollégái arra jutottak, hogy az FRB 20220912A kitörései frekvenciájukban lefelé tolódtak, a jeleket egy xilofonon lejátszva hangjegyekké konvertálták. A forrás kitöréseinek gyakoriságában észrevehető mintázat volt, a jelek időtartamát, illetve a kitörések közötti időt illetően viszont nem fedeztek fel egyértelmű mintát. Ez azt mutatja, hogy az ismétlődő FRB-kben van eredendő kiszámíthatatlanság.

The post Rejtélyes jelek érkeztek az űrből first appeared on 24.hu.