:
Breaking News

Ennyi évvel él rövidebb ideig az a magyar férfi, akinek nincsen legalább középiskolai végzettsége

Ennyi évvel él rövidebb ideig az a magyar férfi, akinek nincsen legalább középiskolai végzettsége

Egy tanulmány szerint kimutatható, hogy gazdasági hátrányba kerül az az ország, ahol a népességnek rossz az egészségi állapota.

Magyarországon a felsőfokú végzettségű férfiak több mint 11 évvel tovább élnek azoknál a társaiknál, akik nem végezték el a középiskolát. Előbbieknek 78,4, utóbbiaknak 67,2 év a születéskor várható élettartamuk – derül ki Kollányi Zsófia, Az egészségi állapot egyenlőtlenségei Magyarországon című tanulmányából, amit a Telex szemlézett.

A tanulmány a társadalmi egyenlőtlenség különböző dimenziót bemutató Munkaerőpiaci Tükör című tanulmánykötetben jelent meg, amit minden évben a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) ad ki.

A tanulmány szerint a magyar népességnek azért rossz az általános egészségi állapota, mert egyenlőtlen a hozzáférés az ellátórendszerhez.

A rossz anyagi helyzet miatt rosszabb lesz az egészségi állapot, ez pedig csökkenti a munkaképességet, ezáltal a jövedelmet is. 

Így tehát gazdasági hátrányba kerül az az ország, ahol a népességnek rossz az egészségi állapota. Az alábbi ábrán különböző betegségek előfordulásának gyakorisága látható nem és iskolázottság szerinti bontásban Magyarországon és az EU 27 országában:

Forrás: Kollányi Zsófia Az egészségi állapot egyenlőtlenségei Magyarországon című tanulmánya

The post Ennyi évvel él rövidebb ideig az a magyar férfi, akinek nincsen legalább középiskolai végzettsége appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés