:

Orbán: Közösen pénzt felvenni más országokkal nem észszerű dolog

Orbán Viktor az éves nemzetközi sajtótájékoztatóján arról beszélt, Magyarországnak nem az a célja, hogy blokkoljon dolgokat az EU-ban, hanem az, hogy Brüsszelben jó döntések szülessenek. Meggyőződése, hogy Ukrajnának 50 milliárd eurót adni, öt évre, az EU költségvetéséből vagy egy közös hitelfelvételből, az rossz döntés.

A decemberi uniós csúccsal kapcsolatban érkezett több kérdés is az úgynevezett Orbáninfón, azaz Orbán Viktor miniszterelnök éves nemzetközi sajtótájékoztatóján. A kormányfő ezekre többek között úgy felelt, hogy noha 26 tagállamnak az a javaslata, hogy négy évre 50 milliárd eurót kell adni Ukrajnának, ugyanakkor ezt a pénzt még elő kell állítani.

A magyar álláspont az, hívta fel a figyelmet, hogy ha pénzt akarunk adni Ukrajnának, akkor ne adjunk öt évre,

valami értelmes időkeretet kell kijelölni.

A mértékét pedig aszerint kell meghatározni, hogy az Egyesült Államok mennyit vállal abból a teherből, amit Ukrajna támogatása jelent. A harmadik pont Orbán Viktor szerint az, hogy bármekkora összegről is van szó, az ne a közös uniós költségvetésből történjen.

Mi nem akarunk senkivel közösen hitelt felvenni

– foglalta össze a negyedik problémás pontot a miniszterelnök, emlékeztetve a helyreállítási alapra, amikor szintén közösen vettek fel hitelt a tagállamok, ám sok tagállam – így Magyarország – máig nem kapott a keretből pénzt, mondta.

Közösen pénzt felvenni más országokkal nem észszerű dolog

hangoztatta a miniszterelnök. A február elején esedékes vita másik része, azaz a következő uniós csúcs valódi lényege Orbán szerint az, hogy az ukrán ügy farvizén egyes tagállamok különböző költségvetési módosítási igényekkel álltak elő. Mi ebből kimaradtunk eddig, de ha elkezdődik egy ilyen folyamat, akkor ezt mi is meg fogjuk tenni, de ez még előttünk áll – mondta.

Orbán Viktor szerint a legutóbbi uniód csúcson nem az a veszély fenyegetett, hogy egy rossz döntés születik, hanem az volt a kérdés, hogy a magyarokat belekényszerítik-e ebbe, és nekünk is felelősséget kell vállalni érte. Meg kellett találnia a kiutat, és hálás a német kancellárnak, hogy ezt a megoldást – azaz, hogy Orbán elhagyhatta a termet – felvetette.

Magyarországnak nem az a célja, hogy blokkoljon dolgokat, hanem az, hogy Brüsszelben jó döntések szülessenek, folytatta, és Orbán szerint nem kérdés, hogy egy-egy tagállam akaratát ki lehet kerülni sok ügyben, néhány ügyben pedig nem. Nekünk nem az a célunk, hogy nemeket mondjunk, mondta, de az meggyőződése, hogy Ukrajnának 50 milliárd eurót adni, öt évre, az unió költségvetéséből, az egy rossz döntés.

The post Orbán: Közösen pénzt felvenni más országokkal nem észszerű dolog appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés