:

Újabb öt Sztárbox-epizód miatt indított eljárást a Médiatanács

Káros hatással lehet a 12 és 16 év közötti gyermekek személyiségfejlődésére az RTL Sztárbox című műsorában bemutatott erőszak és vulgaritás – állítja a Médiatanács, amely ezért több epizód miatt is eljárást indított.

Öt RTL Sztárbox-műsor miatt is eljárást indított a Médiatanács. A testület továbbá két, külföldi joghatóság alá tartozó műsorral kapcsolatban is intézkedett, közölték csütörtökön.

Az RTL-en október 29-én, november 12-én, november 26-án, december 3-án, december 10-én sugárzott Sztárbox egyes műsorszámait hatósági ellenőrzés keretében vizsgálta a Médiatanács. A vizsgálat eddigi eredménye szerint

a Sztárbox szórakoztató-, és nem sportműsor, amely hatásvadász módon használta a sérülések veszélyét is magában rejtő ökölvívósport elemeit.

A hatóság szerint a műsor erőszakos, agresszív cselekedeteken keresztül méri a sikert, olyan viselkedésminták közvetítése révén, amelyek negatívan befolyásolhatják a kiskorúak személyiségfejlődését. Sőt, a határozat értelmében a vizsgált epizódokban előforduló kiütések látványa, a durva nyelvezet használata és az erőszak hatásvadász ábrázolása félelmet és szorongást kelthetett, illetve az erőszakkal szembeni érzéketlenséget okozhatott a 12–16 éves korosztályban.

A Médiatanács ebben az eljárásában azt vizsgálja, hogy megfelelő volt-e a műsorszámok korhatárbesorolása, hasonlóan a korábban indult két eljáráshoz.

Eközben az NMHH közlése szerint a holland joghatóság alá tartozó Netflix streaming-szolgáltatáson elérhető „Levél a királynak” című sorozat 1. évadának 6., „Amikor feljön a vérhold” című epizódjáról a Médiatanács megállapította, hogy a „10+” korhatári besorolással elérhető tartalom egyes részletei félelemkeltőek lehettek a tizenkét éven aluli gyermekek számára. Ezért az a magyar szabályozás alapján a III. korhatári kategóriába (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) tartozónak minősül, mindemellett a korhatár-megjelölés sem volt jól láthatóan feltüntetve a Netflix műsorkínálatot tartalmazó felületén, írták. A hatóság értesítette a holland társhatóságot a vélelmezett jogsértésről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

The post Újabb öt Sztárbox-epizód miatt indított eljárást a Médiatanács appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés