:

Kozmikus karácsonyfát örökítettek meg

Kozmikus karácsonyfát örökítettek meg

A Karácsonyfa-halmazról készült új, kompozit képet mutatott be a NASA – írja a Space.com. A karácsonyi, illetve az azt megelőző időszakot a csillagászatban gyakran ünneplik olyan képek bemutatásával, amelyek az ünnepekre emlékeztetik az embereket. A közelmúltban például a Hubble űrtávcső egyik ilyen típusú felvételét ismertették.

A mostani fotó elkészítéséhez a szakemberek különböző hullámhosszakat és távcsöveket használtak.

A Karácsonyfa-halmaz az NGC 2264 része, és a Földtől mintegy 2500 fényévre fekszik.

A halmazban lévő csillagok nagyjából 7-0,1 naptömegűek.

A csillagformálódó csoportosulásban a gázt zöld szín jelöli, a vonatkozó adatokat látható fényben gyűjtötte a WIYN Obszervatórium. A kép előtérében és a háttérében fehérként megjelenő csillagokat infravörös tartományban dokumentálta a Two Micron All Sky Survey, azaz a 2MASS.

Ami igazán ragyogóvá teszi a fát, az a Chandra űrtávcső által nyújtott adatok. Az információk röntgen tartományból származnak, az alábbi animált képen pedig a kék és fehér színben villogó csillagokat adják.

We’re celebrating the holiday season with a new image of the “Christmas Tree Cluster” — complete with blinking lights! This group of young stars, roughly 1-5 million years old, is located about 2,500 light-years from Earth: https://t.co/SnJFgSUY0h
Happy Holidays space fans! pic.twitter.com/sRgFZ5PlIE

— Chandra Observatory (@chandraxray) December 19, 2023

Az érintett objektumok valóban villognak, igaz, nem úgy, mint a felvételen. A fiatal, mindössze 1-5 millió éves csillagok drámai fényességváltozásokat tapasztalnak. Néha ez a csillagok forgásából adódik: ahogy egy-egy égitest pörög, forróbb, sötét régiók bukkannak fel és tűnnek el a felszínén, emiatt pedig úgy tűnik, mintha a csillag fényessége változna. Máskor a változásoknak semmi köze magához a csillaghoz, hanem inkább az objektumot körülvevő, időszakosan azt eltakaró korongnak tudhatók be.

A legérdekesebb esetekben a fényesség alakulása a mágneses mezőkből ered. Az ilyen mezők amellett, hogy csillagfoltokat hoznak létre, erőteljes kitöréseket is kialakítanak.

A fiatal csillagokról ismert, hogy képesek heves röntgenkitöréseket kibocsátani. Bár ezeket az eseményeket nem lehet közvetlenül vizsgálni úgy, mint a Nap esetében, az adott objektum általános fényességváltozásából következtetni lehet a hatásokra. Az ilyen kitörések sokkal energikusabbak és gyakoribbak, mint a Napnál.

Mivel a fenyőfára emlékeztető képen látható csillagok még nagyon fiatalok, saját rendszerük éppen kialakulóban lehet. A kitörések azonban drámai következményekkel járhatnak az érintett csillagokat körülvevő korongban fejlődő bolygókra nézve.

A kitörések elég erősek lehetnek ahhoz, hogy részben elpárologtassák a közeli égitesteket. Az események ugyanakkor olyan zavarokat is okozhatnak a korongokban, amelyek megakadályozhatják, hogy a kis kőzetbolygók túl gyorsan vándoroljanak befelé, a szülőcsillaguk felé.

The post Kozmikus karácsonyfát örökítettek meg first appeared on 24.hu.