:

99 éves korában elhunyt Robert Solow, Nobel-díjas közgazdász

Életének 99. évében meghalt Robert Solow, a Massachusetts Institute of Technology közgazdászprofesszora. A közgazdász a technológiai és gazdasági fejlődés kapcsolatainak elemzésért kapott Nobel-díjat.

„Solow növekedési modellje alkotja azt a keretet, amelyen belül a modern makroökonómia értelmezhető” – szólt a Nobel-szervezet indoklása a kitüntetés bejelentésekor.

Solow 1956 és 1960 között megjelent cikksorozatában kimutatta, hogy az uralkodó növekedési modellek nem megfelelőek, mert szűken a tőke és a munkaerő növekedésére összpontosítanak, ekkor vezette be a technológiát, mint tényezőt.

Az általa megalkotott modell az közgazdaságtan alapvető tudásanyagát képezi, bár ezt tökéletesnek Ő sem tartotta: „Kezdettől fogva úgy gondoltam, és most is úgy gondolom, hogy a technológiai innovációban van egy olyan puszta véletlenszerűség, amelyet még mindig nem tudtunk leírni pontosan.” – mondta egy 2002-es interjújában.

Az MIT-ről 1995-ben vonult nyugdíjba.

Feleségével, a 2014-ben elhunyt Barbara Lewis gazdaságtörténésszel három gyermeke született: John, Andrew és Katherine.

Solow halála az idei év sokadik nagy gazdaságpolitikai vesztesége. November végén, 100 éves korában meghalt Henry Kissinger.

The post 99 éves korában elhunyt Robert Solow, Nobel-díjas közgazdász appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés