:

Élete végéig bezárják a hackert, aki háziőrizetből szivárogtatta ki a GTA 6-ot

Élete végéig bezárják a hackert, aki háziőrizetből szivárogtatta ki a GTA 6-ot

Életfogytiglant kapott a 18 éves Arion Kurtaj, aki azzal vált ismertté, hogy 2022-ben feltörte a Rockstar Games játékfejlesztő stúdió szervereit, és közszemlére tette az onnan megszerzett videókat. Az autizmus egy súlyosabb formájával élő brit fiatalnak ugyanakkor nem börtönben, hanem egy speciális kórházban kell letöltenie a büntetését, és csak akkor szabadulhat, ha az orvosai úgy döntenek, többet nem jelent veszélyt a társadalomra.

Kurtaj sokáig a Lapsus$ néven ismert hackercsoport tagjaként tevékenykedett, a kiberbűnözők olyan cégeteket támadtak meg sikeresen, mint például az Nvidia, az Uber vagy éppen a BT/EE brit mobilszolgáltató. Kurtajt (és egy még fiatalkorú társát) az Nvidia elleni akció után kapták el, ám még ez sem vette el a kedvét a hackeléstől.

A Rockstar Games szervereit úgy törte fel, hogy épp háziőrizetben volt egy hotelszobában, és hiába kobozták el a laptopját, mindössze egy telefon, egy tévé és egy Amazon Fire Stick médialejátszó elég volt a sikeres akcióhoz. Utóbbi során hozzájutott 90 videóhoz az akkor még be sem jelentett GTA VI videójátékból, ami mellé megszerezte a program forráskódjának egy részét is.

A fiatal hacker emellett megzsarolta a fejlesztőket, hogy közzéteszi a lopott információt, amennyiben nem fizetnek neki, és miután követelését nem teljesítették, be is tartotta az ígéretét.

A Rockstar szerint Kurtaj ezzel 5 millió dolláros kárt, és több ezer órányi plusz munkát okozott a fejlesztőcsapatnak. Az életfogytiglani elzárás ítéletét a bíró többek között azzal magyarázta, hogy az orvosi szakvélemények alapján a vádlott nem tanúsított megbánást a tettei után, emiatt kiemelten veszélyes a társadalomra.

A GTA VI-ot időközben hivatalosan is bejelentették, a sokak által várt játék valamikor 2025-ben kerül a boltokba, kezdésnek PlayStation 5 és Xbox Series X és S platformokra. Apró érdekesség, hogy a játék leleplezése nem volt zökkenőmentes, hiszen közel 24 órával a jó előre bejelentett premierdátum előtt kiszivárgott az első trailer egy rossz minőségű változata, így a fejlesztőknek idő előtt publikálni kellett a HD-felbontású videót, amitől természetesen most is teljesen megőrült az internet.

Kapcsolódó Ezért őrült meg az internet, mikor lelepleződött a GTA VI Negyed évszázad alatt oda jutott a GTA-sorozat, hogy már egyetlen videó is képes felrobbantani az internetet.

The post Élete végéig bezárják a hackert, aki háziőrizetből szivárogtatta ki a GTA 6-ot first appeared on 24.hu.