:

Újra Mészáros az élen, Tiborcz is debütált – ők Magyarország leggazdagabb emberei 2023-ban

Újra Mészáros az élen, Tiborcz is debütált – ők Magyarország leggazdagabb emberei 2023-ban

Újra megbecsültük az ötven leggazdagabb magyar vagyonát. Egy év kihagyás után ismét Mészáros Lőrinc a legnagyobb vagyonnal rendelkező magyar, ötödik alkalommal került a Forbes milliárdoslistájának élére. Idén jó néhány új név is felbukkan a leggazdagabbak között, Orbán Viktor veje, Tiborcz István a 27. helyen debütált.

Egyértelműen „felnőtt” az új rendszer első milliárdosgenerációja, NER-esebb a Forbes gazdaglistája, mint eddig bármikor. Egyre többen vannak a topmezőnyben olyanok, akik a kormánytól és kormányközeli rokonaiktól érkező hátszél nélkül legfeljebb középkategóriás vállalkozók lennének. A könnyen szerzett tőke miatt ráadásul sok helyen megvan a forrás arra is, hogy megfizessék a látszatot, mintha valóban profi és self-made üzletemberek lennének – közben viszont még soha nem voltak olyan kifinomult módszerek döbbenetes vagyonelemek elrejtésére, mint most.

Az 50 leggazdagabb magyar

Ma jelenik meg a Forbes januári lapszáma, ahol 27 oldalon keresztül mutatjuk be az ország 50 leggazdagabb emberét. Ebben a cikkben bemutatjuk, kikből áll az élmezőny. A lista rövidített, online verziójába itt tudsz belelapozni, ebben a cikkben pedig azt foglaltuk össze, hogyan lehetséges, hogy Mészáros Lőrinc vagyona 150 milliárd forinttal nőtt egyetlen év alatt. Bővebben írtunk a listán először, vagy néhány év kihagyás után szereplő milliárdosokról is. A teljes listát a januári Forbes magazinban találod.

Idén főként az Opus Global feltámadásának köszönhetően újra Mészáros Lőrinc és családja került az élre, becsült vagyona egy év alatt 150 milliárd forinttal nőtt – nyomában azonban szorosan ott vannak a többiek is, így most először öt magyar is lesz a Forbes nemzetközi (dollár)milliárdoslistáján. Az ötven leggazdagabb magyar összvagyona 6935 milliárd forint, ami a hazai 2022-es GDP körülbelül 10 százalékának felel meg.

Az idei listán nyolc olyan milliárdos van, akik először, vagy néhány év kihagyás után szerepelnek:

Orbán Viktor veje, Tiborcz István, aki 75,3 milliárd forintos becsült vagyonnal a 27. helyre került; Matolcsy György jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám barátjának, Száraz Istvánnak a vagyonáról a Direkt36 egy évvel ezelőtti cikkének köszönhetően jóval többet lehet tudni, mint egy éve ilyenkor, így idén ő is debütálhatott; Balásy Gyula, a kormánykommunikációs megbízásokból az elmúlt években óriásira hízó Lounge csoport tulajdonosa; A magyar állammal és a Orbán rokonaival is üzletelő török üzletember, Adnan Polat és családja; Kis-Szölgyémi Ferenc, az egykor Simicska üzleti köréhez tartozó B+N Referencia Zrt. tulajdonosa, akinek cége felvásárlásokon és nagy állami tendereken nőtt hatalmasra, és lett komplex ingatlanüzemeltető; A visszatérők közé tartozik Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. tulajdonosa és elnöke, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, valamint Nagy György, Csányi Sándor egyik meghatározó és rendszeres üzlettársa.

Az új és visszatérő milliárdosokról ebben a cikkben írunk bővebben.

Íme az ország leggazdagabb emberei

1. Mészáros Lőrinc és családja | Becsült vagyon: 591,3 milliárd forint

Egy év kihagyás után újra Orbán Viktor barátja végzett milliárdoslistánk élén. Mészáros a 2019. januári lapszámban összeállított listán került először az első helyre, 381,3 milliárd forintos becsült vagyonnal – úgy előzte meg Csányi Sándort, hogy öt évvel korábban még csak nem is szerepelt a neve a leggazdagabbak között, de még egy évvel előtte, 2018-ban is csak a nyolcadik volt. A növekedés üteme ezután lelassult, majd stagnált, Mészáros a tavalyi listánkon már csak a harmadik helyre fért fel, 436,5 milliárd forintos becsült vagyonnal.

Az elmúlt egy évben tehát becslésünk szerint több mint 150 milliárd forinttal nőtt a Mészáros-vagyon, a gyarapodásnak több oka is volt.

Erről itt írtunk bővebben.

2. Csányi Sándor | Becsült vagyon: 573,7 milliárd forint

Illusztrációk: Csuth Péter és Kocsis Ágnes

Újabb felvásárlásokra készülhet az OTP, erről a bankvezér december elején beszélt a Bloombergnek adott interjújában. Az akvizíciókat a profitnövekedésből származó források fedezik majd, a magyar piac szűkössége miatt élénken vizsgálják a bővülési lehetőségeket külföldön is. Csányi az interjúban azt mondta, ha olyan országban van eladó bank, ahol már jelen van az OTP, az mindenképp érdekli őket.

Csányi vagyonának azonban csak kis szeletét teszik ki az OTP-részvények, annál nagyobbat a Bonafarm. A csoport értékét 320,4 milliárd forintra becsültük szeptemberi, a legértékesebb családi cégeket összesítő listánkon, azaz Csányi becsült vagyonának már több mint felét az agrárium adja. A 2019–2020-as milliárdoslistánkon ugyanez az arány még csak 33 százalék volt.

3. Felcsuti Zsolt | Becsült vagyon: 442,9 milliárd forint

Az MPF Holding tulajdonosa harmadszor is behúzta a dobogót. Felcsuti Zsolt vagyonát ezzel a holdinggal alapozta meg, a főleg a géptartozékgyártásról, ipari alkatrészeiről, csiszolószerszámairól (Widenta), építőkemikáliáiról (Kemikál), illetve hűtő- és fűtőkészülékeiről (FÉG) ismert csoport nagy lendületet vett az elmúlt években. 2022-ben jelentős fejlesztéseken estek túl. Többek között átadták Közép-Európa legmodernebb radiátor- és vágókoronggyárait, és tervezik egy hőszivattyúgyár építését is – mindet hitelek felvétele nélkül.

4. Veres Tibor | Becsült vagyon: 438,2 milliárd forint

Vagyonának legnagyobb szeletét a magyar ingatlanpiac egyik legfontosabb szereplőjét, a Winget is tulajdonló Dayton Invest csoport adja. Veres Tibor nem unatkozott az elmúlt egy évben. Közvetlenül legutóbbi milliárdoslistánk után pattant ki a hír, hogy cége, a Wallis Asset Management (WAM) eladja többségi részesedését (61,56 százalékát) a hazai energetika és a budapesti tőzsde egyik sikervállalatában, az Alteóban. Veres Tibor nagy kiszállását egy nagy beszállás követte: nyáron az AutoWallis jelentős többséget vásárolt az ötszáz darabos flottával és százezer felhasználóval bíró Share Now autómegosztóban, majd Wigo Carsharing néven átmárkázta, és október 24-étől saját fejlesztésű appal szolgálja ki a felhasználókat.

5. Gattyán György | Becsült vagyon: 424,8 milliárd forint

Luxemburgi központú cégcsoportja, a Docler Holding továbbra is növekedésben van: 2022-es éves forgalma 449 millió euró volt, és 2023-ban tovább növekedett, még mindig elsősorban az erotikustartalom-szolgáltató Jasmin.com-nak köszönhetően. A milliárdos közben 2023 májusában eladta a Kodolányi János Egyetem fenntartói jogát. Gattyán még 2020 márciusában három évre vállalta az egyetem fenntartását, cégénél pedig úgy vélik, teljesítették is a kitűzött célokat, noha az új tulajdonos kiléte máig homályos.

Év közben Gattyán bankkártyás csalás áldozata lett, az ötvenmilliós lopás ügyében még most is csak a nyomozás folyik. Gattyán üzleti portfólióját aligha erősíti, de a múlt év elején cége megvette a frisshirek.hu nevű portált is.

A lista rövidített verzióját ide kattintva éred el, a teljes rangsort a januári Forbes magazinban találod.

Módszertan

Kik kerülnek fel a listára?

Az ötven leggazdagabb magyar között olyan magyar milliárdosok szerepelnek, akik meghatározó üzleti tevékenységet folytatnak Magyarországon, vagy akiket üzleti érdekeltségeik ide kötnek. Módszertanunk szerint magyar az, akinek van magyar állampolgársága (a kettős állampolgárság nem kizáró ok), a magyarországi lakhely viszont nem feltétel. A testvérpárokat egyben számoltuk, ha érdekeltségeik legalább kilencven százaléka egyenlő arányban oszlik meg közöttük.

Hogyan számoltunk?

A vagyonbecslés alapja a cégértékelés. A társaságokat az amerikai Forbes módszertanát alapul véve értékeltük. Ahol lehetett, az EBITDA alapján számoltunk, leginkább ez alkalmas arra, hogy megmutassa a cégek pénztermelő képességét. A nemzetközi vállalatértékelési gyakorlat alapján az EBITDA-t felszoroztuk egy iparági szorzóval, majd az így kapott értékből levontuk a vállalat hosszú lejáratú kötelezettségeit, és hozzáadtuk a készpénzállományát.

Nem termelő cégeknél (azaz például pénzügyi szolgáltatóknál, ingatlanfejlesztőknél) is az amerikai anyalap útmutatása alapján jártunk el, itt a vállalkozásban felhalmozott értékből – leginkább eszközökből – indulunk ki, és levonjuk az összes kötelezettséget. Így jártunk el az állami megrendeléseknek nagy mértékben kitett, vagy állami koncessziókat tulajdonló cégeknél is. Az állami kitettséget az elmúlt három év közbeszerzésen elnyert megbízásainak összege alapján vizsgáltuk; ahol ez a legfrissebb éves árbevétel legalább nyolcvan százalékát elérte, ott nem tartottuk indokoltnak a piaci, EBITDA-alapú megközelítést, mivel a pénztermelő képesség nagyban függ az állammal kötött szerződésektől. Ugyanígy vizsgáltuk a tendergyőztesek alvállalkozóit is.

Szintén az amerikai Forbes módszertanát követve, valamint magyar M&A tanácsadókkal egyeztetve egységesen tízszázalékos likviditási diszkontot alkalmaztunk a privát cégekre. Ennek az az oka, hogy ezek a társaságok kevésbé likvidek, mint a tőzsdei cégek, eladásuk az egyre inkább jellemző hatósági engedélyeztetési eljárások miatt költségesebb is. Startupok esetében az eddig kapott tőkebefektetésekből és piaci információkból indultunk ki.

A 2023-as listán a módszertant azzal frissítettük, hogy minden magyarországi központú termelőcégnél a legfrissebb EBITDA helyett az elmúlt három év EBITDA-jának átlaga alapján számoljuk ki a becsült cégértéket. Több, általunk megkérdezett M&A tanácsadó szerint az elmúlt időszak inflációs környezetében a piac jelenleg így árazza a magyar vállalatokat, az utóbbi hónapokban minden potenciális felvásárló, ha ajánlatot tesz, az elmúlt évek EBITDA-jának átlaga alapján áraz.

Az osztalékoknál levontuk az adókat, ahol tudtuk, felmértük az adott tulajdonos egyéb érdekeltségeinek finanszírozási igényét, illetve beszámítottuk az elmúlt évek osztalékainak egy részét is.

Munkánkat az Opten céginformáció-szolgáltató adatai és kimutatásai segítették. A cégértékelésben a Concorde MB Partners munkatársai adtak tanácsot. Segítségünkre volt kimutatásaival az Ingatlan.com is. Jogi ügyekben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakértői segítik munkánkat.

Milyen adatokat használtunk fel?

Publikusan elérhető információkból dolgoztunk, ahol lehetett, konszolidált adatokat használtunk, ennek híján az elérhető információk alapján magunk konszolidáltuk az eredményeket. A 2023. december 1-jéig feltöltött éves beszámolókból dolgoztunk, vagyis a becslések alapját a 2022-es üzleti évről szóló hivatalos beszámolók adták. A részvényeknél, devizaárfolyamoknál a legfrissebb adatokkal számoltunk.

The post Újra Mészáros az élen, Tiborcz is debütált – ők Magyarország leggazdagabb emberei 2023-ban appeared first on Forbes.hu.