:

Kicseleznék Orbánt: új tervet készített elő az EU

Kicseleznék Orbánt: új tervet készített elő az EU

Csellel segítene az EU Ukrajnának, amennyiben a februári csúcson Orbán ismét megvétózná a közös támogatást. Már február elsején megegyezhetnek egy segélycsomagról, amihez a magyar kormányfő támogatására nincs szükség.

Már február elsején megegyezhet az Európai Unió arról a 20 milliárd euró értékű, Ukrajnának szánt segélycsomagról, melyet Orbán Viktor vétója miatt dolgoztak ki B tervként – írja a Financial Times értesülésére hivatkozva a hvg.hu.

A Forbes.hu is beszámolt arról, hogy a magyar kormányfő a decemberi EU-csúcson a tárgyalóteremből való távozásával teremtette meg lehetőségét az ukrán uniós csatlakozások megkezdésének, de egyfajta vétóval blokkolta a háború sújtotta országnak négy év alatt folyósítandó, 50 milliárd eurós csomagot. A más tagállamok által támogatott terv szerint a keretösszegből 17 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, 33 milliárd euró pedig a költségvetésen kívülről adott hitel lett volna.

Üzlet Tóth-Biró Marianna 6 perc olvasás
Egy magyar vétó mégis volt az EU-csúcson, de vajon mit ért el vele Orbán?
Üzlet Tóth-Biró Marianna 4 perc olvasás
Orbán inkább kiment, nem vétózott: az EU megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával is

Most az FT úgy tudja,

a 20 milliárdos B-tervet a magyar miniszterelnök már nem tudná megfúrni, mivel az EU olyan hitelezési struktúrát használna, melyhez nem szükséges a tagállami vezetők egyhangú egyetértése.

A 20 milliárdos csomag csak hitelekre korlátozódik, vissza nem térítendő támogatásokról itt nincs szó. A programban résztvevő tagállamoknak garanciákat kellene vállalnia az uniós költségvetés felé, ezzel tennék lehetővé, hogy az Európai Bizottság akár 20 milliárd eurós hitelt vegyen fel. Nem kizárt, hogy ezeknek a tagállamoknak a legmagasabb szintű hitelminősítéssel kell rendelkeznie.

A lap azt is írja, a végső összegről még egyeztetés zajlik, de technikai probléma nem állja útját Kijev segítésének.

Az A-terv továbbra is az, hogy a 2024. február elsejei EU-csúcson a a költségvetés bővítését, és vele az eredetileg tervezett 50 milliárd eurós Ukrajna-finanszírozást szeretné megszavazni, de ha Orbán Viktor ismét vétóra készül, rögtön megszavazhatják a 20 milliárdos B-tervet.

Az EU azt reméli, hogy egy februári megállapodással márciusra már küldhetnék is az uniós pénzeket Ukrajnába, ahol égető szükség van a nyugati forrásokra.

Megjelent a januári Forbes magazin

Megjelent a januári Forbes és benne az 50 leggazdagabb magyar listája. A címlapon Varga Zoltán a legnagyobb független magyar médiacsoport tulajdonosa. A lapban még: a 30 éves Quimby, a Bányai Coffee története, magán-egészségbiztosítás, Horányi Gergő, a Wise igazgatója, a 101 Tigris, Háy János és még sok más. Keresd mától az újságárusoknál, vagy vásárold meg idekattintva, és olvasd azonnal online!

The post Kicseleznék Orbánt: új tervet készített elő az EU appeared first on Forbes.hu.