:

Újabb szabályon változtatott a kormány: nagyértékű ingatlanok vásárlása válik illetékmentessé

Újabb szabályon változtatott a kormány: nagyértékű ingatlanok vásárlása válik illetékmentessé

Több millió forintos extra kedvezményt kaphatnak a csok plusszal nagyértékű ingatlant vásárolók.

A csok plusszal vásárolt városi ingatlanok teljes egészében illetékmentesek lesznek, míg eredetileg a vételár 80 millió forintot meghaladó része után fizetni kellett volna. A változás a Bankmonitor számításai szerint 2,8 millió forint megtakarítást jelent egy 150 millió forintért megvásárolt ingatlan esetében.

December 22-én jelent meg a Magyar Közlönyben „a hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló törvény. A jogszabály többek között a lakástámogatásokhoz kapcsolódó illetékmentességet is módosítja.

A magazin Bánáti Anna 7 perc olvasás
Újra Mészáros az élen, Tiborcz is debütált – ők Magyarország leggazdagabb emberei 2023-ban
A magazin Bánáti Anna 4 perc olvasás
Egy év alatt plusz 150 milliárd – így változott Mészáros Lőrinc vagyona 2023-ban

A módosítás alapján 

vételártól függetlenül nem kell megfizetni a vagyonátruházási illetéket abban az esetben, ha csok plusz felhasználásával történik a lakásvásárlás.

Bankmonitor szakértői szerint ez a kifejezetten nagyértékű ingatlanok esetében jelent komoly pénzügyi előnyt, hiszen az eredeti szabály szerint az illetéket meg kellett volna fizetni a vételár 80 millió forintot meghaladó részére.

Az illeték alapesetben a vételár 4 százaléka, ami:

egy 20 millió forintért megvásárolt ingatlannál 800 ezer forint, egy 60 millió forintosnál 2,4 millió forint, míg egy 150 millió forintosnál 6 millió forint költséget jelenthet. (150 millió forintnál drágább ingatlan csok plusz felhasználásával nem vásárolható.)

Az eredeti szabályok értelmében 150 millió forint vételárnál 3,2 millió forint illetéket engedtek volna el, míg 2,8 millió forintot (a 80 millió forint feletti rész után) meg kellett volna fizetni. A változás tehát 2,8 millió forint extra kedvezményt jelent ebben az esetben.

Korábban már a Forbes.hu is írt a 2024. január elsején induló csok plusz részletszabályairól, ám a nagyértékű ingatlanok illetékmentességéről eddig nem volt szó.

Pénz Vaszkó Iván 3 perc olvasás
Megjöttek a csok plusz részletszabályai: vannak meglepetések

A preferált kistelepüléseken nincs változás, itt továbbra is teljes egészében megmarad az illetékmentesség abban az esetben, ha falusi csok felhasználásával vásárol valaki ingatlant.

The post Újabb szabályon változtatott a kormány: nagyértékű ingatlanok vásárlása válik illetékmentessé appeared first on Forbes.hu.