:

A gyártókat büntetnék, ha balesetet okoz egy önvezető autó

A gyártókat büntetnék, ha balesetet okoz egy önvezető autó

2026-ra megjelenhetnek egyes utakon az önvezető autók – írja a Reuters Mark Harper brit közlekedési miniszter kijelentése alapján.

A politikus elmondása szerint az önvezető technológiával felszerelt autók jelenleg nem közlekedhetnek Nagy-Britanniában, ez azonban egyelőre nem probléma, ugyanis az autógyártók még nem rendelkeznek olyan járművekkel, amelyek az ötfokozatú önvezetési skála negyedik, vagy legmagasabb szintjén állnának.

A brit kormány által benyújtott, az automatizált járművekről szóló törvény azonban már a parlament előtt van, így 2024 végére minden bizonnyal rendelkezésre állnak majd a törvényi keretek az ilyen autók vezetése és tesztelése számára.

A közlekedési miniszter szerint az emberek 2026-ban találkozhatnak majd először ehhez hasonló képességű autókkal az utakon, a bevezetés pedig eleinte lassan fog zajlani.

A javaslatról egyelőre viszonylag keveset tudni, azonban a tervek szerint nem a tulajdonosok, hanem az önvezető autók gyártói lesznek jogilag felelősek az esetleges balesetekért. A lépéstől megfontoltabb fejlesztést és biztonságosabb közlekedést várnak a szakértők.

The post A gyártókat büntetnék, ha balesetet okoz egy önvezető autó first appeared on 24.hu.