:

Lázár János üzent, újabb cégre csapott le Mészáros Lőrinc

Lázár János üzent, újabb cégre csapott le Mészáros Lőrinc

Cementgyárat vásárolt Mészáros Lőrinc, hogy hozzájárulhasson a hazai alapanyag ellátási gondok mérsékléséhez. Épp egy hónapja beszélt Lázár János arról, hogy „elképesztő mennyiségű” cementre lesz szükségünk Paks II miatt.

December 22-én adta hírül a Mészáros csoport, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt. újabb akvizíciót zárt. A cég leányvállalata, a Talentis International Construction Investments Kft. december 21-én véglegesítette és lezárta az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő boszniai Lukavac Cement d.o.o. felvásárlását, miután teljesítette az októberi adásvételi szerződésben foglalt feltételeket.

A Lukavac tehát egy bosznia-hercegovinai cementgyár, a deal tehát egyben azt is jelenti, hogy tovább bővült az ország leggazdagabb emberének külföldi jelenléte. A Talentis Group júliusban írt alá szándéknyilatkozatot a felvásárlásról.

„Örömmel tölt el, hogy a Mészáros Csoport tovább növeli külföldi leányvállalatai számát, amelynek köszönhetően ma már nem csak a hazai piacon folytatunk sikeres üzleti tevékenységet.

A Lukavac Cement d.o.o. egy olyan stabil lábakon álló, biztos eredménytermelő képességű iparvállalat, amelynek felvásárlása nagyban hozzájárul a hazai alapanyag ellátási gondok mérsékléséhez is.

Célkitűzésünk, hogy a társaság az építőipari ágazatban erős alapot biztosítson a cégcsoportunk számára a növekedéshez. A jövőben is folyamatosan keressük az új lehetőségeket a hazai és nemzetközi piacon” – a sajtóközlemény szerint ezt nyilatkozta a felvásárlás kapcsán a tulajdonos, Mészáros Lőrinc.

A Lukavac Cement d.o.o. cementgyártó vállalatot 1974-ben alapították, és 2001-ben az osztrák Asamer csoport sikeresen privatizálta. A cementgyár éves termelési kapacitása 700 ezer tonna klinker és több mint egymillió tonna cement. A vállalat 50 százalékos részesedéssel rendelkezik a Vijenac mészkőbányában is.

A helyzet pikantériája, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter az üzlet lezárása előtt néhány héttel beszélt arról, hogy lejárt az ideje „a francia és német építőipari megszállásnak”, és

a magyarországi külföldi cementgyárak jobban teszik, ha eladják vállalkozásaikat a magyar államnak vagy magyar cégeknek.

A boszniai cementgyár már csak Paks miatt is hasznos lehet a magyar államnak: Lázár ugyanezen a sajtótájékoztatón arról beszélt, az új paksi atomblokk építési szakaszba lépett, amihez

„elképesztő mennyiségű betonra lesz szükség”.

Ma jelent meg legfrissebb milliárdoslistánk, amelyen egy év kihagyás után ismét Mészáros Lőrinc szerepel az első helyen. A milliárdos becslésünk alapján egy év alatt 150 milliárd forinttal növelte vagyonát.

A magazin Bánáti Anna 4 perc olvasás
Egy év alatt plusz 150 milliárd – így változott Mészáros Lőrinc vagyona 2023-ban

The post Lázár János üzent, újabb cégre csapott le Mészáros Lőrinc appeared first on Forbes.hu.