:

Továbbra sem merünk annyit fűteni, mint régen

Szinte hajszálpontosan ugyanannyit fogyasztunk, mint egy évvel ezelőtt.

Továbbra sem mernek úgy fűteni a magyarok, mint a válság előtt, írja a G7.hu. Az online gazdasági oldal azt írja, idén is kifejezetten óvatosan kezdte a lakosság a fűtésszezont,

október eleje és december közepe között a kisfogyasztók felhasználása szinte pontosan annyi volt, mint egy éve ilyenkor.

Tavaly nyáron döntött úgy a kormány, hogy jelentősen változtat az évek óta bejáratott rezsicsökkentés feltételein, ami miatt a szezon kezdetére jelentősen bezuhant a felhasználás.

Tavaly télen segítette a gázfelhasználás csökkentését az enyhe időjárás is, de tél kezdetén már egyértelmű volt, hogy nem csak ezért fűtünk visszafogottabban. A felhasználás akkor is és idén is 20 százalékos visszaesést mutatott a korábbi évekhez képest (a hőmérsékleti hatások kiszűrésével).

Tavasszal mérséklődött a felhasználás csökkenése (azaz valószínűleg a lakosság jobban megszokta a rezsicsökkentés újfajta keretrendszerét), emiatt arra lehetett számítani, hogy ha nem is jelentősen, de kissé korrigál idén a gázfogyasztás. Emiatt is meglepő, hogy az adatok arra utalnak, hogy a fűtési szezonból eddig eltelt durván két és fél hónapban szinte hajszálpontosan annyi gázt égettünk el, mint egy évvel korábban.

A kisfogyasztók felhasználása az idén október 1 és december 12-e között 1,54 milliárd köbméterre rúgott, másfél millió köbméterrel még kevesebbre is, mint 2022 azonos időszakában. Mivel a hőmérséklet is hasonló felhasználást indokolt volna ebben az időszakban, mint tavaly, így ez ismét 20 százalékos visszaesést jelent az energiaválság előtti fogyasztáshoz képest.

The post Továbbra sem merünk annyit fűteni, mint régen appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés