:

A Brazíliában élő magyar milliárdos, aki a Havanna lakótelepről jutott el a Harvardra

A Brazíliában élő magyar milliárdos, aki a Havanna lakótelepről jutott el a Harvardra

Külföldön él, önerőből gazdag, sikeres, és vállaltan magyar. Ő Pencz Máté, a hazai médiában kevésbé ismert magyar milliárdos, aki vagyonát több sikeres startup alapítójaként és kockázati-tőke befektetőként alapozta meg.

Bár a hazai médiában kevés visszhangot kapnak külföldre szakadt és ott sikereket elérő honfitársaink, azért léteznek ilyenek. Egyik kiemelkedő példa erre Pencz Máté, akinek történetét mi mutattuk be először még 2021-ben: Pencz büszkén vállalja magyarságát és vagyonát, ami ritka kombináció a hazai gazdasági elitet ismerve. (Mostani cikkünk nem az életút bemutatására koncentrál, de érdemes elmerülni a nem mindennapi történetben.)

Vagyona legfrissebb becsléseink alapján nagyjából 160 milliárd forintnak felel meg, amivel az idei listánk 12. helyére fért volna fel.

Pencz azért nem szerepel a magyar listán, mert módszertanunk alapján fontos feltétel a magyarországi tevékenység és üzleti jelenlét, ami esetében nem teljesül.

Korábban Pencz a Forbes.hunak azt mondta, szívesen szerepelne listánkon:

„Én büszke lennék rá, mert a nulláról kezdtük a Loftot, és így alakult, jól ment, én nem perelnék be senkit, hogyha igazat mondanak, igazat írnak. Egy ilyen pozíció jó az országnak, jó az ökoszisztémának, jó lenne például Magyarországnak is, ha az első ötben több vállalkozó lenne, aki azért van rajta, mert valamiféle világsikert csinált.”

Most, a legfrissebb lista apropóján bemutatjuk, milyen érdekeltségekből áll össze a jelentős Pencz-vagyon, azaz: mire is gondolhatott, amikor valós teljesítményről beszélt.

Újra Mészáros az élen, Tiborcz is debütált – ők Magyarország leggazdagabb emberei 2023-ban

Vagyonának legnagyobb eleme a Loft Technologies brazil online ingatlan platformhoz kapcsolódó tulajdonrésze, melynek társalapítója és vezérigazgatója. A platform kifejezés helytálló, mert az online ingatlan-adásvétel facilitálása mellett a kapcsolódó papírmunkával és dokumentációval, valamint az értékbecsléssel és finanszírozással kapcsolatban is nyújt szolgáltatásokat.

A cég nyilvános adatok alapján eddig összesen 888 millió dollár tőkét vont be olyan neves befektetőktől, mint az Andreessen Horowitz, a Szilícium-völgy egyik prominens kockázatitőke-befektetője, a New York-i székhelyű D1 Capital, valamint a Baillie Gifford, a világ egyik legnagyobb alternatív befektetési alapkezelője.

A cég összértéke a globális gazdasági bizonytalanságok miatt reálisan 2,5 milliárd dollárra tehető.

A céget Pencz Máté és társalapítója egy előző sikeres exit után alapították, mely a brazil piacon forradalminak számító online nyomtatási platform, a Printi volt. A Loft korai finanszírozási igényeit a Printi-kiszállóból meg tudták oldani.

A kockázati tőkét sem veti meg

Pencz Máté emellett aktív kockázatitőke-befektető két befektetési alapon keresztül. Az egyik a Canary, amely egy latin-amerikai fókuszú, korai fázisú befektetési alap, mely Latin-Amerikában a legjobb Seed-to-Series B konverzióval rendelkezik (ez a mutató annak bemutatására szolgál, hogy az általuk seed fázisban befektetett cégek közül hányan érik meg sikeresen a series B tőkebevonást, ami a kockázati tőke iparágban az „érett” startup fázisát jelöli). Cégeik közel harmada von be sikeresen tőkét a Series B fázisban.

Napi címlap Kis Judit 18 perc olvasás
Az egyik leggazdagabb magyar vagyok és büszkén vállalom

A Canary nagy hangsúlyt fektet a transzparenciára is. A Crunchbase adatai alapján az alap 176 cégbe fektetett be, ezek közül 95 esetben vezető befektetői voltak az adott finanszírozási körnek. A kockázati tőkebefektető cég leginkább a Fintech és Insurtech vonalon mozog, de a klíma- és agrártechnológiától a digitális oktatáson át még a Web3 szövevényes világában is befektettek.

Pencz Máté részesedése a befektetési alapban a legutolsó elérhető nettó eszközérték alapján nagyjából 37 millió dollár, közel 11,6 milliárd forint.

Másik érdekeltségébe tartozó befektetési alap a GE32 Group, amely leginkább egy „micro-VC” vagy egy angyal szindikátusként értelmezhető. A csoport Latin-Amerika mellett az Egyesült Államokban is aktív, és a Crunchbase adatai alapján befektettek az elmúlt évek egyik legizgalmasabb fintech-sztorijába, a Rampbe, ami az amerikai piacon nyújt céges hitelkártya-szolgáltatásokat startupokra optimalizált értékajánlattal, és erre építve lassan a teljes vállalati pénzügyi operációs ciklust lefedi kiegészítő termékeivel. Pencz Máté részesedése ebben a VC-csoportosulásban nagyjából 22 millió dollárt, azaz közel 7 milliárd forintot ér.

Megjelent a januári Forbes magazin

Megjelent a januári Forbes és benne az 50 leggazdagabb magyar listája. A címlapon Varga Zoltán a legnagyobb független magyar médiacsoport tulajdonosa. A lapban még: a 30 éves Quimby, a Bányai Coffee története, magán-egészségbiztosítás, Horányi Gergő, a Wise igazgatója, a 101 Tigris, Háy János és még sok más. Keresd mától az újságárusoknál, vagy vásárold meg idekattintva, és olvasd azonnal online!

 

 

 

The post A Brazíliában élő magyar milliárdos, aki a Havanna lakótelepről jutott el a Harvardra appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés