:
Breaking News

Egyre gyakoribb a megélhetési hitel, törleszteni egyre nehezebb

Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint rekorder, 10 ezer milliárd fölötti bruttó hitelállományt halmozott fel szeptember végére a magyar lakosság. Az egyre több hitelt viszont egyre nehezebb fizetni. A Babaváró-zók is bajba kerülhetnek.

A megélhetésre felvett kölcsönökkel egyre több a probléma, és úgy tűnik, a babaváró hitel törlesztése is mind több családnak okoz gondot, miközben a hosszabb ideje késedelmes kölcsönök aránya összességében nem magas – foglalja össze a személyi hitelek helyzetét a 24.hu.

A magas kamatok dacára a fogyasztási hitelek kelendőek maradtak, a személyi kölcsönök állománya történelmi csúcsra került, a hitelkártya-tartozásoké is rekordot döntött, a folyószámlahiteleké pedig meredek ütemben emelkedni kezdett.

A lakossági hitelezésnek a motorja egyértelműen az inflációs válság, a bankok megerősítették, hogy a hosszabb távon megtérülő beruházások helyett (lakás, autó, munkaeszközök)

egyre többen vesznek fel hitelt megélhetési célokra

Az egész évben 19 százalék körüli átlagos kamaton felvett kölcsönöket egyre nehezebben fizetik az ügyfelek, az idén már folyamatosan 4 százalék fölött volt a 90 napon túl késedelmes személyi hitelek aránya.

A megélhetési hitelezés másik jele, hogy gyors ütemben nő a folyószámlahitelek állománya is. 375 milliárd forint volt a bruttó tartozás szeptember végén, ez alig marad el a júniusi 378 milliárdtól. A statisztika szerint összesen 1,344 millió bankszámlához kapcsolódott ilyen kölcsön, vagyis egy átlagos háztartás, amelyik folyószámlahitelt igényelt, 280 ezer forintos mínuszban állt szeptember végén. Öt évvel ezelőtt,

2018 szeptemberében fele ekkora, nem egészen 140 ezer forintos mínuszban voltak a bankszámlák

Vannak, akik a Babavárót sem tudják visszafizetni

A legnagyobb mértékben a statisztika szerint az úgynevezett áruvásárlási és egyéb hiteleknél ugrott meg az utóbbi időszakban a 90 napon túli késedelmes kölcsönök összege. A 2172 milliárdos állományból 11 milliárd forint fölött vannak a már a legalább három hónapja nem törlesztett hitelek. Az „áruvásárlási és egyéb hitelek” között tartják nyilván a babaváró támogatásokat is, amelyeket a jelek szerint egyre többen nem képesek törleszteni.

A legrosszabbul azok járhattak, akik felvették a támogatott hitelt, majd elváltak. Tőlük még akkor is büntetőkamattal várják el a kölcsön visszafizetését, ha megszületett gyerekük.

2024-ben várhatóan még tovább romlik majd a helyzet, hiszen letelik az ötéves türelmi idő a babavárót első körben felvett házaspárok számára. A kölcsönt 2019 közepétől lehetett igényelni, és 235 ezernél is több házaspár vette eddig igénybe.

A Bank360.hu számításai szerint már legalább ezer olyan hitel lehet, amit már nem fizetnek rendesen az adósok.

The post Egyre gyakoribb a megélhetési hitel, törleszteni egyre nehezebb appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés