:

Itt a magyarázat, miért nem kapnak el minden banki csalást. Tudatos döntés van mögötte

Itt a magyarázat, miért nem kapnak el minden banki csalást. Tudatos döntés van mögötte

Indult két észt srác problémájával és egy szimpatikus vízióval, felnőtt egy globális fintech céggé, ma felhasználóinak számláiból a kiberbűnözők is szívesen csemegéznek. Horányi Gergő, a hétszáz fős budapesti Wise-iroda termékigazgatója azt mondja, tudatos és kiszámított döntések vannak a mögött, hogy mennyi csalást fognak meg, és mennyit engednek át.

„Ha minden csalást meg akarnánk állítani, sok álpozitív tranzakció is fennakadna, sok lenne a téves riasztás. Ennek azért nagy ára lenne a felhasználói élmény oldaláról”

– Horányi Gergő, a Wise 700 magyarországi irodájának csalásokkal is foglalkozó igazgatója mondja ezt a januári Forbes magazinban megjelent interjúban.

A budapesti iroda Tallinn és London után a harmadik legnagyobb központ Európában, hétszáz embert foglalkoztat. / Fotó: Belicza László Gábor

Személy szerint „szakmai élvezetnek” éli meg, ha őt támadják a kibercsalók, de azt mondja, rengeteget fektetnek be a csalások megelőzésére és felderítésére.

Csakhogy „ez mindig egy trade off és teljesen tudatos döntés, még ha tudjuk is, hogy lesznek áldozatok, akikkel aztán dolgoznunk kell, és esetleg meg kell térítenünk a kárukat. Amiről ti is írtatok, az ilyen volt. Ott nem tudtuk megállítani a csalókat, de aztán kompenzáltuk a károsultat” – tette hozzá.

Pénz Forbes 1 perc olvasás
A Revolut-dosszié | Eltűnt milliók nyomában
Pénz Fekete Emese 15 perc olvasás
Hogy lophatnak el valakitől 17 millió forintot a Wise számlájáról? És hogy tudja visszaszerezni?

Excel-sheetből neobank

A Wise (korábbi nevén Transferwise) két észt srác problémájával és egy szimpatikus vízióval indult tizenkét évvel ezelőtt. Kristo Käärmannak és Taavet Hinrikusnak volt egy egyszerű, akut problémájuk, egyikük fontban kapta a fizetését és euróban akart költeni, másikuk euróban kapta a fizetését és fontban akart költeni. Rájöttek, ha hagyományos bankoknál teszik ezt, azzal csak a pénzintézetek járnak jól. Elkezdték hát egy Excel-sheetben vezetni az egymás közötti tranzakcióikat. Aztán arra is rájöttek, hogy másoknak is van hasonló problémájuk.

Az elején tehát egy jó nagy Excel-sheet volt a Wise, ma globális neobank. 16 millió ügyfelük van, 10 millió aktív felhasználójuk, huszonötmilliárd fontot mozgatnak meg negyedévente.

„És van egy missziónk, a money without borders. Hogy a pénzt tényleg határok nélkül lehessen mozgatni” – mondja Horányi Gergő.

Még miről beszélgettünk?

Arról, hogy szerinte jobban ki vannak-e téve a globális kiberbűnözői hálózatoknak a neobankok (Revolut, Wise és társaik), mint a klasszikus nagybankok. De hogy miért nem lehet lenyomozni az ellopott pénzek útját, arról olvasd el a teljes cikket a januári Forbesban. Lapozz bele a magazinba!

The post Itt a magyarázat, miért nem kapnak el minden banki csalást. Tudatos döntés van mögötte appeared first on Forbes.hu.