:
Breaking News

Telex: Többet fizetünk az államadósság kamataira, mint a görögök, pedig nekik kétszer annyi a tartozásuk

Telex: Többet fizetünk az államadósság kamataira, mint a görögök, pedig nekik kétszer annyi a tartozásuk

A magyar állam jóval drágábban adósodott el, mint a többi ország vezetése. A jegybank előrejelzése szerint a jövőben is mintegy 3500 milliárd forintot kell majd az államadósság kamataira fordítanunk.

Majdnem megduplázódtak 2023-ban a magyar állam kamatkiadásai, így több mint háromezer milliárd forintot kell költenünk csak a magunk előtt görgetett adósságaink kamataira. Az MNB legutóbbi Inflációs Jelentéséből kiderül, hogy

a magyar GDP 4,3 százaléka megy el erre, ami az EU országai között a legnagyobb érték, még a korábbi csúcstartó olaszokat is megelőztük ebben a mutatóban.

A Telex.hu cikke szerint ennek oka az, hogy az EU-ban nálunk a legmagasabbak az államadósság kamatai, azért is különleges, mert a GDP-hez képest mért adósságunk egyáltalán nem olyan nagy, sőt, alacsonyabb az uniós átlagnál.

Görögországban 160 százalék, Olaszországban 140 százalék fölött van az államadósság, de Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában és Belgiumban is meghaladja a 100 százalékot. Nálunk ezzel szemben 80 százalék alatt van ez a mutató.

Mi mégis több kamatot fizetünk, ami azt jelenti, hogy a magyar állam jóval drágábban adósodott el, mint a többi ország vezetése.

Interjú Ács Gábor 10 perc olvasás
Az állam hitelességét kockára tenni szerintem rizikós játék és épp ezért fölösleges – interjú
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Nem vásárolják vissza az állampapírokat? Itt a hivatalos válasz
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Bezuhant a 3, 5 és 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar állam kamatkiadásainak:

18 százaléka rövid átárazódású papír, amely kamatszintje szorosan kapcsolódik a jegybanki alapkamathoz; 14 százalékát a devizaadósság, amit az euró- és dollárárfolyam befolyásol; 26 százaléka inflációkövető állampapír, amelyet közvetlenül határoz meg az infláció alakulása; és 42 százaléka hosszú átárazódású papír és egyéb adósság, amely az inflációs várakozásoktól és Magyarország kockázati megítélésétől függ.

Csakhogy idén az infláció és a jegybanki alapkamat is nagyon magasak voltak, így azok a kamatok, amelyek ezektől függenek, brutálisan megnőttek.

Az MNB előrejelzéséből a Telex szerint az is látszik, hogy szerintük jövőre nagyságrendileg a mostanihoz hasonló mennyiségű pénzt, mintegy 3500 milliárd forintot kell majd az államadósság kamataira fordítanunk. Azon belül pedig még a mostaninál is több, nagyjából 1100 milliárd forint megy majd el az inflációkövető lakossági állampapírok kamataira.

The post Telex: Többet fizetünk az államadósság kamataira, mint a görögök, pedig nekik kétszer annyi a tartozásuk appeared first on Forbes.hu.