:

Döntött a kormány: újra épülhetnek szélerőművek Magyarországon

Döntött a kormány: újra épülhetnek szélerőművek Magyarországon

A kormány 2024-re feloldja az évek óta életben lévő gyakorlati tilalmat a megújuló energia termelésének ezen formájáról.

Az újévben életbe lépnek a szélerőművek telepítését megkönnyítő rendelkezések – közölte az Energiaügyi Minisztérium. A kormány feloldja az évek óta életben lévő gyakorlati tilalmat a megújuló energia termelésének ezen formájáról.

A csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent új szabályozásról szóló minisztériumi közlemény úgy fogalmaz: a kormány a zöldenergia fokozott hasznosítása érdekében nagymértékben enyhítette a szélkerekek létesítésének jogszabályi feltételrendszerét.

Az előírt védőtávolság az európai gyakorlatnak megfelelően 700 méterre csökken. 

Az Orbán-kormány 2016-ban a településhatártól számított védősávot 12 kilométerre növelte, ami a gyakorlatban a szélerőmű-létesítést tilamát jelentette, hiszen, miközben ilyen hazai terület nincs.

Arról korábban a Forbes.hu-n már írtunk, hogy a napelemstophoz hasonlóan a szélerőművek építését ellehetetlenítő szabályokat is fel kellett oldania a magyar kormánynak ahhoz, hogy hozzáférjen a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) uniós támogatási forrásaihoz. 

A megújított törvényi keretekhez igazodó rendeleti szintű részletszabályok kihirdetésével január elsejével megszűnik a pályáztatási követelmény, írta most a minisztérium. A továbbiakban nem kell alkalmazni a szélerőművekre kiadható hatósági engedélyek számára és az engedélyezhető összes teljesítményre vonatkozó korlátozásokat sem.

Üzlet Forbes 5 perc olvasás
Magyarország a szélenergiatrendekkel szembemegy, a napenergiában utat mutat

The post Döntött a kormány: újra épülhetnek szélerőművek Magyarországon appeared first on Forbes.hu.