:

Begin Again… again

Begin Again… again

Mármint már megint írok arról a filmről, ami iszonyat messze van a legjobb minőségtől, de olyan szinten jó nézni, hogy nehéz elmondani. Nyilván a szintén John Carney által készített Flora & Son után jutott eszembe újranézni (már sokadszorra), és szerintem most jobban tetszett, mint legutóbb. Ez a jelenet amiből a megosztott kábeles kép van, atyaég:

A történet két mélyponton levő emberről szól. A dalíró nő épp rájött, hogy a rocksztár szerelmével nem fog összejön az élet, mivel máshogy gondolkodnak nem csak a párkapcsolatokról, de még a zenéről is. A másik pedig egy producer, aki meglátja őt énekelni egy bárban, és hozzálátja a többit, a nagyzenekart, az emberekhez tényleg eljutó őszinte zenét. A férfi élete is romokban, a gyerekével nem jó a kapcsolata (milyen meglepő Corneytól)

Közösen gyógyulnak, természetesen a zene segítségével, hiszen összehoznak egy albumot! New Yorkban! Az utcán felvéve! Autentikus hangot adna az dalokban levő érzelmeknek. Tudom, kicsit cinikusan hangzott így felkiáltójelekkel, de valójában az a jó filmben, hogy nem is kacsint ki ironikusan, hanem meri az érzelmeket őszintén kitárni. Csak épp a rendező többi művéhez képest nagyon ‘csillogó’ színészekkel és fényképezéssel.

Természetesen készítő John Carney ezt a művét kedveli legkevésbé, mert Keira nem volt hajlandó többet gyakorolni az éneklést, kinyílni a szerepben meg hasonlók. Nem akarom leszólni az élményeit, de szerintem kicsit azért is mondta ezt (amiért már bocsánatot kért), mert itt volt a legkevesebb kontrollja, hiszen a sztárok jobban átnyomhatják az akaratukat. De lehet akár a producerek is.

A Begin Again a legpolírozottabb filmje a rendezőnek, és minden hibája ellenére pont ez a csillogás adja azt a pluszt, azt az eltúlzott, “larger than life”-érzést, amitől álomszerűbb az egész, és ettől az egyik legtökéletesebb feelgood film. Igen, a szétszabdalt történet a két külön nézőpont egy csomópontba vezetésével hiába jó ötlet, lehetne erősebb. Viszont Mark Rufallo és Keira Knightly sztárnak néznek ki, előbbi mindenét beleadja a hobo producer érzésbe. Ezen kívül még itt van Adam Levine, aki meg nem is színész, de a saját rocksztársága tökéletesen illik a filmbe.

Emellett a fényképezés gyönyörű. Igen, nem valós, hogy egy régi jaguárral jár a producer, hogy az utcán felvéve a dolgokat minden összejön és a többi, a Flora & Son eskü realistább volt, de mondom, pont ez teszi mássá és többé a Begin Againt.

Egy idill amire velük tartunk, és jó visszatérni is hozzá. És amit 18 percnél van benne az még mindig az egyik legtökéletesebb jelenet ami létezik.

Hirdetés

Cimkék

Keresés