:

BÚÉK: Ennyibe kerül az üzemanyag mától

A jövedéki adó 2024. január 1-jén literenként 41 forinttal emelkedett a benzin és a gázolaj termékeknél. A Mol és más kutak akciókkal igyekeznek két lépésre elosztani az áremelkedést, mutatjuk, hogyan alakulnak az üzemanyagárak január 15-ig.

A jövedéki adó 2024. január 1-jén literenként 41 forinttal emelkedett a benzin és a gázolaj termékeknél. A Mol a magyar családok támogatása érdekében fokozatosan érvényesíti kiskereskedelmi áraiban a jövedéki adó változását – közölte az olajtársaság még pénteken. A Mol első lépésben

január 1-jén 41 forint helyett átmenetileg 20 forinttal emelte az üzemanyagok literenkénti árát, ezt január 15-én további 21 forint követi majd.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője az ATV Híradónak azt mondta, hogy szerinte egyértelműen a roham elkerülése volt a célja az olajcég bejelentésének, a teljes adóemeléssel ugyanis egyik napról a másikra egy 40 literes tankolás 1600 forinttal került volna többe. Kiemelte, hogy ha a kutak többsége követi a Mol példáját, akkor január elseje és január 15-e között:

a benzin literenkénti ára átlagosan 566 forint, a gázolajé 603 forint lesz.

A Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke azt mondta a Híradónak: sok múlik majd azon, hogy milyen lesz a Mol nagykereskedelmi árképzése, de annak ellenére is szeretnék a cég példáját követni, hogy a családi benzinkutak kiskereskedelmi különadója a huszonötszörösére nőtt.

Arról már korábban többször beszámoltunk, hogy két adóemelés együttes hatásaként több száz hazai benzinkúton óriási áremelkedés várható jövő év elejétől. anuár 1-től ráadásul jön a jövedéki adó, ami várhatóan átlagosan 40 forinttal dobja meg az átlagos üzemanyagárakat.

A kormány nyáron nyújtotta be a 2024-es adócsomagot, ebben szerepelt a benzin és a gázolaj jövedéki adójának növelése. A kormány szerint azért nő meg az üzemanyagok és az energia jövedéki adója, mert EU-s kötelezettségszegési eljárást kockáztatnák azzal, ha az uniós szintnél alacsonyabban határoznák meg ezeket. Legalábbis Gulyás Gergelyt novemberben az üzemanyagok jövedéki adójának emeléséről is kérdezték, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig azt mondta: 

annyival fog nőni január 1-től, amennyivel Brüsszel meghatározza ennek legkisebb mértékét.

jövedéki adó megemelésével a literenkénti üzemanyagár jóval a régiós átlag fölé fog ugrani, és bár elméletileg elképzelhető volt, hogy változtatni fognak az adónem nyár elején bejelentett mértékén, november elején Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója már arról beszélt, hogy eldöntött tény: január 1-től 41 forinttal emelkednek az üzemanyagárak.

Ugyanakkor a mostani 380 forintos euróárfolyam nem indokolna olyan mértékű emelést, amit végül az Orbán-kormány meglép.

Az áfát is ide véve összességében

41,3 forintos drágulásra lehet számítani januárban a magyarországi benzinkutakon.

The post BÚÉK: Ennyibe kerül az üzemanyag mától appeared first on Forbes.hu.