:
Breaking News

Olcsóbb lakáshitelek, kisebb önrész, nagyobb, de szigorúbb babaváró: így változnak a szabályok 2024-ben

Olcsóbb lakáshitelek, kisebb önrész, nagyobb, de szigorúbb babaváró: így változnak a szabályok 2024-ben

2024. január 1-től alaposan megváltoznak a lakosságnak nyújtott hitelek feltételei.

Az október 9-én bevezetett 8,5 százalékról 7,3-ra csökken 2024-től a lakáshitelek önkéntes thm (azaz teljeshiteldíj-mutató)-plafonja. A december 31-éig Gazdaságfejlesztési Minisztérium néven működő tárca – január 1-jétől már Nemzetgazdasági Minisztérium – arról is megegyezett a Magyar Bankszövetség képviselőivel, hogy az új vállalati hitelek esetében pedig 9,9 százalékra csökken a klamatpafon.

A meglévő hitelek kamatstopját április 1-jén kivezetik, az önkéntes kamatstop megszűnik.

A változtatásnak köszönhetően várhatóan olcsóbb lakáshitelekkel jelennek meg majd a bankok, írja elemzésében a Bank360. A portál szerint ugyanakkor nemcsak a piaci kamatozású lakáshitelek lesznek olcsóbbak az új kamatplafon alapján, a fiatalok kisebb önrésszel is felvehetnek jelzálogkölcsönt.

Pénz Forbes 3 perc olvasás
Januártól csökken a hitelek maximális díja, de marad még 50 százalékos

Egy Matolcsy György által jegyzett rendelet szerint ugyanis a 41. életévüket még nem betöltött ügyfelek és adóstársak esetén a bankok akár a lakóingatlan értékének 90 százalékát elérő összeget is hitelezhetnek építésre vagy vásárlása nyújtott lakáshitel formájában. Ennek két további feltétele van:

egyikük sem rendelkezett lakásban 50 százalékot elérő tulajdoni hányaddal, vagy kizárólag olyan lakástulajdonnal rendelkeztek, amely – a tulajdoni hányad mértékétől függetlenül – jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal terhelt.

A január elsejével életbe lépett rendelet a bankokat nem kötelezi, a lehetőség azonban adott. A korábbi szabályozás alapján a bankok maximum 80 százalékig hitelezhettek így.

Mindezeken túl ráadásul az új évvel, további jelentős változások is életbe léptek a banki hitelezés területén:

Szigorodik a babaváró, de megnő az összege, és elindul az akár 50 millió forintos kedvezményes hitelt is adó CSOK Plusz, miközben a megmaradó falusi CSOK támogatása emelkedik. Pénz Vaszkó Iván 2 perc olvasás
Otthonfelújítási program 2024: minden, amit eddig tudni lehet
Pénz Forbes 1 perc olvasás
Sokakat érintő változás jött a babaváró hitelnél
Pénz Forbes 3 perc olvasás
Mutatjuk, mennyi pénzt kapnak ajándékba a csok pluszt igénylők

The post Olcsóbb lakáshitelek, kisebb önrész, nagyobb, de szigorúbb babaváró: így változnak a szabályok 2024-ben appeared first on Forbes.hu.