:

Több mint 30 milliárd forint értékű ingatlant árvereztek el 2023-ban Magyarországon

Több mint 30 milliárd forint értékű ingatlant árvereztek el 2023-ban Magyarországon

Mintegy 7500 ingatlant próbáltak meg kényszerértékesíteni, ebből négyezer eljárás zárult érvényes vételárajánlattal tavaly – még a kilakoltatási moratórium kezdete előtt.

Összesen 7459 ingatlant bocsátottak árverésre idén április 30. és november 15. között a kilakoltatási moratórium kezdetéig, ezek közül 3318 volt lakóingatlan – tudta meg az rtl.hu.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kartól (MBVK) származó adatok szerint a kényszerértékesítések közül

4037 eljárás zárult érvényes vételárajánlattal, azaz ennyi esetben lehetett sikeres az árverés.

Pontosan nem tudni, hogy ebből hány volt lakóingatlan, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy jelentős részüket lakásként használták. Az MBVK árverési felületén például decemberben is nagyjából 2200 ingatlanra lehetett licitálni, ebből pedig több mint 1800 számít lakóingatlannak, lakóépületnek vagy öröklakásnak.

A legmagasabb vételárajánlatok összeértéke majdnem elérte a 32 milliárd forintot, azaz átlagosan csaknem 8 millió forintért értékesíthették az ingatlanokat

– írj a portál.

Az adatok egyébként csökkenő trendet mutatnak a korábbiakhoz képest: az árverési moratórium tavaly júniusi feloldása után például 5 hónap alatt értékesítettek 64 milliárd forint értékű ingatlant, akkor összesen csaknem 6400 esetben ékezett érvényes vételárajánlat.

Éppen a napokban írtunk arról, hogy 2023 végére, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint rekorder, 10 ezer milliárd fölötti bruttó hitelállományt halmozott fel a magyar lakosság. Az egyre több hitelt viszont egyre nehezebb fizetni.

Üzlet Forbes 3 perc olvasás
Egyre gyakoribb a megélhetési hitel, törleszteni egyre nehezebb
Pénz Forbes 4 perc olvasás
Hiteltörlesztés: kilengett a krízismutató

The post Több mint 30 milliárd forint értékű ingatlant árvereztek el 2023-ban Magyarországon appeared first on Forbes.hu.