:

Hétvégén bezár az Onyx, az ország egykori vezető étterme

Hétvégén bezár az Onyx, az ország egykori vezető étterme

Évekig Magyarországon működött a közép-kelet-európai régió egyetlen 2 Michelin-csillagos étterme, most súlyos szavakkal búcsúzik az Onyx.

„2020 novemberében, a pandémia kellős közepén, 13 sikeres év után nekikezdtünk a két Michelin-csillagos Onyx Étterem teljes átalakításának. Az elmúlt három évet felölelő időszakot Metamorfózisnak neveztük el, ami megannyi újdonságot, kihívást, egy Michelin ajánlást és még egy Zöld csillagot is hozott az életünkbe. Rengeteg régi vendéggel találkoztunk és még több új arcot ismerhettünk meg tanulmányútjaink, eseményeink és vacsoráink alkalmával, de most búcsúzunk. Az ONYX elmúlt három évét az UTOLSÓ JÁRAT című eseményünkkel zárjuk le.”

– ezt írta december végi Facebook-posztjában az Onyx Műhely. A csúcsgasztronómia magyar raongóinak kedvence meghirdette ugyanis az utolsó vacsoráját, amelyre január 7-én kerül sor. A Vörösmarty téri Onyx Étterem a Gerbeaud Kávéház mellett működött egészen 2020 tavaszáig. Az étterem és cukrászda tulajdonosa és vezetője Niszkács Anna, korábban pedig édesanyja, Pintér Katalin volt.

Már másfél évvel korábban megírtuk, hogy bajban vannak: az ország korábban vezető étterme 2020 eleje óta zárva tartott, és nem csak a járvány miatt: 2022-2023-ban a felújítás és újratervezés sem hozott érdemi fordulatot.

Az üzemeltető Niszkács-család azzal a céllal nyitotta meg itt az Onyx éttermet 2007-ben, hogy a magyar csúcsgasztronómiát feltegye a nemzetközi térképre. Ez aztán sikerült is, 2011-ben ez az étterem lett az első, amely egy magyar séffel, Széll Tamással szerzett Michelin-csillagot az országnak. Széll neve a Bocuse d’Or séfversenyeken még ismertebbé vált, de 2018-ban már Mészáros Ádámmal az élén kapott két Michelin-csillagot az étterem. 

Üzlet Bagi László 2 perc olvasás
Máshol folytatja a két Michelin-csillagos Onyx séfje, Mészáros Ádám
A jó élet Bánlaki D. Stella 12 perc olvasás
A csúcson volt, szétverték, de hova tart most az Onyx? Egy csúcsétterem metamorfózisa

Csakhogy a járvány idején, illetve közvetlenül a lezárások előtt az Onyxot korábbi séfje otthagyta, és noha a teljes felújítását megkezdték, de a nagy részt külföldiekből élő étteremnek – sőt nyilván a családi céghez, a Gerbeaud Gasztronómiai Kft-hez tartozó Gerbeaud háznak, a budai Émile-nek és a cukrászati háttérüzemnek is – le kellett húznia a rolót. 2020 november végén az akkor 14 éve működő belvárosi éttermet egy egyszeri és megismételhetetlen vacsora alkalmával kalapáccsal szétverte az étterem csapata, ám ez a performansz nem hozott megváltást.

Idő közben a tulajdonos család jelentős hitelállományt halmozott fel, ugyanakkor a bevételeik elapadtak és a munkaerő is felszívódott. Ezt követően is bezsebelték ugyanakkor a nemzetközi sikereket, ám ezek – mint a körülmények jelzik – nem bizonyultak elegendőnek a megfelelő önállóságot garantáló folytatáshoz. 2022-ben ugyan érkezett visszaigazolás a Michelin-kalauz ítészeinek részéről, akik egy Zöld Michelin-csillaggal értékelték a Műhely, az Onyx előszobája fenntarthatósági törekvéseit, csakhogy a Vörösmarty téren található étterem 2021-ben már egyáltalán nem szerepelt a kalauzban. 

A jó élet Forbes 2 perc olvasás
Csúcson a magyar csúcsgasztro: csak úgy szórták a Michelin-csillagokat
A jó élet Bánlaki D. Stella 12 perc olvasás
A csúcson volt, szétverték, de hova tart most az Onyx? Egy csúcsétterem metamorfózisa

Arról, hogy pontosan mi lesz az esemény, illetve hogyan alakul majd az étterem jövője, egyelőre nem sokat tudni. Az azonban bizonyos, hogy lesz folytatás, hiszen ahogyan az Onyx fogalmazott:

minden vég, valami újnak a kezdete…

The post Hétvégén bezár az Onyx, az ország egykori vezető étterme appeared first on Forbes.hu.