:

A luxusörökös, aki a kertészére hagyná 12 milliárd eurós vagyona nagy részét

A luxusörökös, aki a kertészére hagyná 12 milliárd eurós vagyona nagy részét

A 80 éves Nicholas Puech, a francia luxus-márka Hermès alapító családjának ötödik generációs leszármazottja meggondolta magát: örökbefogadást tervez, és az általa alapított alapítvány helyett inkább a kertészére hagyná a 12 milliárd euróra becsült vagyonának legalább a felét.

Európa egyik leggazdagabb családjának leszármazottja, Nicholas Puech a hírek szerint indítványozta a középkorú, a beszámolókban meg nem nevezett, 51 éves marokkói kertészének örökbefogadási eljárását. Azaz a 12 milliárd euróra becsült vagyonának legalább a felét szeretné ráhagyni hűséges kertészére és mindenesére, miközben az általa alapított alapítvánnyal kötött vagyonátadási szerződésből szeretne kihátrálni.

A 80 éves Nicholas Puech vagyona a Hermès luxus-divatmárka mögött álló cég 5,7 százalékos tulajdonából fakad, melyet családi jogon örökölt, az alapító Thierry Hermès egyenesági, ötödik generációs leszármazottjaként. A 11,7 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 161. leggazdagabb emberének számít, de a befolyása is jelentős.

Nicholas Puech egy 2011-es fényképen Fotó:Bernard Bisson/JDD/SIPA/Shutterstock

A Hermès ugyanis a pandémia után, a luxuscikkek iránti emelkedő kereslet hatására jelentősen felértékelődött a tőzsdén:

jelenleg nagyjából 211 milliárd euró környékén mozog az értéke.

Vitatják a visszakozást

Az ügyben érintett alapítvány, az Isocrates, melyet Puech maga alapított 2011-ben és tevékenységét is ő finanszírozta. Az Isocrates célja az „egészséges digitális nyilvánosság” megteremtése.

Az Isocrates Foundation közleményében tiltakozott Puech döntése ellen, alaptalannak nevezve azt, de jelezték, hogy a hatóságok hatásköre lesz eldönteni annak jogalapját. Az alapítvány a vagyonátadástól való visszakozás jogosságát vitatja, azonban az örökbefogadási folyamatot nem kívánja kommentálni, sőt, szeretné fenntartani a párbeszéd lehetőségét is a Hermès-örökössel.

Az örökbefogadási ügylet azért fontos eleme a vagyonátadás visszavonásának, mert az alapítvány és Puech között fennálló szerződés értelmében a milliárdos halálával a Hermès részvényei az alapítványra szállnak, hacsak „időközben nem lesz apa”. Nicholas Puechnak nincsenek vér szerinti gyermekei, ám ha lenne örököse, a részvények legalább 50 százalékát ő örökölné meg.

Puech így a kontraktus „apai áldásra” vonatkozó, tágan értelmezhető kitételét szeretné az örökbefogadással érvényesíteni.

Az örökbefogadás folyamata a svájci törvények szerint zajlana, amelyek elég szigorúan szabályozzák a „nagykorú” örökbefogadási procedúrákat, és számos akadályt gördíthetnek még Puech elé. A jogi környezet például megköveteli, hogy az örökbefogadó és a felnőtt örökbefogadott között legyen még a fiatalkorra is visszanyúló, bizonyítható kapcsolat.

Fotó: Canva

A táskaháború és a család

Sokak szerint Puech mostani döntése mögött még a 2010-2014 között kialakult, úgynevezett „kézitáska háború” következményei állhatnak. Ekkoriban ugyanis Bernart Arnault (a világ jelenlegi második leggazdagabb embere) és az LVMH burkolt tranzakciók sorozatán keresztül jelentős, 17 százalékos részesedést épített ki az Hermèsben azzal a céllal, hogy végül a teljes vállalatot megvegye.

Arnault a LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton luxuskonglomerátum főrészvényese és elnök-vezérigazgatója. Az LVMH alá tartoznak olyan márkák, mint a Dior, a Louis Vuitton, a Moët & Chandon pezsgő, a Hennessy konyak, a Fendi, a Givenchy vagy a TAG Heuer. Egy szóval: luxus a legmagasabb szinten. Arnault és családja vagyona nagyjából 225,4 milliárd dollár.

Pénz Mohos Lilla 7 perc olvasás
A csúcsdivat egy nem létező világban lehet még nagyobb üzlet

Csakhogy az Hermès tulajdonosai a részesedésszerzés jogosságát megtámadták a bíróságon arra hivatkozva, hogy az LVMH nem megfelelő transzparenciával járt el a tulajdonrészének megszerzése során. Az elhúzódó pereskedésben végül a Hermès tulajdonosi körének adott igazat a bíróság, és az időközben 23,2 százalékosra duzzadt tulajdonrészét Arnault köteles volt eladni az eredeti Hermès-tulajdonosoknak.

Arnault-ról ezután vált szállóigévé a „még akkor is győz, ha veszít” mondat, ugyanis a tulajdonrészért folytatott harc az Hermès papírjainak értékét jelentősen növelte, így becslések szerint a részesedése visszaadásán is csaknem 700 millió eurót keresett.

A folyamat során azonban Puech és a család többi tagja elhidegült egymástól, és az örökös a családi cég felügyelőbizottságából is távozott. Ugyanakkor az 5,7 százalékos tulajdonrésszel ma is Puech a legnagyobb egyéni részvényese a cégnek.

Valódi kötelékek

A marokkói kertész-mindenes egyébként családos ember, nejével két gyereke van. A Tribune de Genève beszámolója szerint a házaspár és gyerekeik lényegében Puech egyetlen családja voltak, akikre gyermekeiként, a kertészére pedig fogadott fiaként szokott hivatkozni.

Puech már 2015-ben megajándékozta 1,5 millió euróval a családot, hogy szülőhazájukban villát vehessenek. A mindenes és családja azóta komoly földbirtokos is lett Puech-nek hála, termőföldjeik vannak Spanyolországban és Portugáliában, a svájci Montreux-ben pedig egy 4,5 millió eurósra becsült villájuk is van.

The post A luxusörökös, aki a kertészére hagyná 12 milliárd eurós vagyona nagy részét appeared first on Forbes.hu.