:

Idén sem lett több női rendező Hollywoodban

Hiába robbantotta fel tavaly nyáron a Barbie a mozipénztárakat, Hollywood még mindig nagyon messze van a nemi és rasszok közti egyenlőségtől, és nem csak messze van, de lassan is halad.

Az USC tanulmánya a 2023-as év top 100 legmagasabb amerikai bevétellel rendelkező filmet vizsgálta – ezek közül csak 14 filmet rendeztek nők – számolt be a Variety. Ez az összesen 116 rendező 12,1%-át jelenti, ami csak egy kicsivel magasabb, mint a tavalyi 9%.

A Barbie-n és a méltán híres Kokain Medve c. alkotásokon túl nem nagyon rendeztek nők nagy filmeket idén, azt azonban meg kell hagyni, hogy hosszabb távon az arány javulóban van: 2018-ban a top 100 film rendezőinek csupán 4,5%-a volt nő.

A rendezők bőrszíne is az elemzés részét képezte, idén a nem-fehér rendezők aránya 22,4% volt, többségük ázsiai hátterű. Itt is csak egy kisebb változást tapasztalhattunk a tavalyi 20,7%-hoz képest.

Az alulreprezentált csoportok metszetében álló színesbőrű nők aránya a Hollywoodi szuperprodukciókban csupán 3,4% volt. A nevükhöz köthető a Joy Ride c. vígjáték, az Előző életek c. romantikus dráma, a Kívánság c. musical, és a The Marvels c. női szuperhősös film.

The post Idén sem lett több női rendező Hollywoodban appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés