:

Folytatódik a lakosságcsere, akár 40 ezer külföldi is jöhet

A következő években elkerülhetetlen a külföldi munkaerő egyre intenzívebb alkalmazása, mert folyamatosan csökken a hazai munkaképes lakosság. Évi akár 30-40 ezer dolgozó pótlására is szükség lehet.

A vendégmunkások foglalkoztatását szabályozó új idegenrendészeti törvény szigorú lett, de azt majd csak a gyakorlat dönti el, hogy mennyire – írta meg a portfolio.hu

A vendégmunkásokkal feltöltött magyar munkahelyek kérdéséről több szakértőt is megkérdezett a portál. A jelenséggel kapcsolatban Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke elmondta, hogy a tendencia már évek óta tart, és ehhez jön hozzá még az elvándorlás is.

„A pár százezer fős munkaerő-tartalék nagyon nehezen integrálható a munkaerőpiacra, komoly kormányzati programmal, nagy költséggel hosszú idő alatt lehetne felzárkóztatni őket. A munkaerőpiaci helyzet szorosan összefügg a bérhelyzettel és az oktatás színvonalával. Az elvándorlás csak bérfelzárkóztatással állítható meg”

– emelte ki Zlati Róbert.

Mészáros Melinda, a LIGA szakszervezetek elnöke is úgy látja, hogy az évi 30-40 ezer munkavállaló kiesésének pótlására nincs elegendő munkaerő-tartalék a hazai piacon.

„Gond az is egyébként a munkaerőpiacon, hogy a fiatalokat nem érdekli a fizikai munka. Emiatt nehéz helyzetben vannak a feldolgozóipari cégek és az építkezések is. Sőt, hiába ígér a honvédség bruttó 737 ezer forintos kezdő fizetést a fiataloknak, bár sokan jelentkeznek, alig 1-2 százalékuk marad ott, mert nincsenek hozzászokva a hierarchikus munkavégzéshez.” – foglalta össze a szakszervezeti elnök.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke szerint elég régen világossá vált, hogy igen jelentős a hazai munkaerőhiány mind mennyiségi, mind minőségi értelemben.

„A nagyvállalatok automatizációval, robotizációval tudják fokozni a termelékenységüket, és ki tudják váltani az emberi munkaerőt 10 éves távlatban. A középvállalatokra ez már kevésbé jellemző, a kisebb cégekre pedig egyáltalán nem. Mindenképpen szükség lesz a külföldi munkaerőre.” – summázta a témát Rolek.

Több ebből Folytatódik a lakosságcsere, akár 40 ezer külföldi is jöhet Zsiday: Az őszödi beszéd előtti állapotban a magyar költségvetés

Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) a megosztó problémára reagálva a megfogalmazott változtatási javaslatokat, amelyeket el is küldtek a Gazdaságfejlesztési Minisztériumnak.

Szükségesnek tartják a munka törvénykönyve módosítását is az alábbi pontoknál:

mielőtt a munkáltató dönt arról, harmadik országbeli munkaerőt kíván alkalmazni, köteles legyen legalább 15 nappal azt megelőzően kikérni az üzemi tanács véleményét. Tagadja meg a szakhatóság az engedély kiadását, ha a külföldi létszám bevonását tervező munkáltató a megelőző 12 hónapban csoportos létszámleépítést valósított meg. Akkor se engedélyezzék külföldiek alkalmazását, ha a betölteni kívánt munkakörökben az átlagkereset 20 százalékkal vagy ennél is nagyobb mértékben marad el a hasonló foglalkozások KSH által publikált átlagbéreitől. Ne lehessen bevonni külföldi munkaerő akkor sem, ha az adott cégnél 12 hónapon belül súlyos munkavédelmi szabálytalanságokat állapítottak meg. 

A szakszervezeti szövetség azt javasolta, hogy a kormány képviseletében a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár vállalja, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának keretében rendszeresen egyeztet a harmadik országból érkező állampolgárok foglalkoztatásával összefüggő szabályozási kérdésekről a munkavállalói és munkaadói szervezetekkel.

The post Folytatódik a lakosságcsere, akár 40 ezer külföldi is jöhet appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés