:

A Molnak köszönhetően ugorhat évi százmillió forintra az iparkamarai elnök jövedelme

A Molnak köszönhetően ugorhat évi százmillió forintra az iparkamarai elnök jövedelme

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke öt kamarai cégben, és több állami vállalatban is tagja a vezető testületeknek. A Mol Nyrt. igazgatósági tagságával jövedelme meghaladhatja az évi százmillió forintot is.

Már öt kamarai cégben tagja a vezetőtestületnek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Nem mindegyik cégtől kap tiszteletdíjat, de jövedelme – elsősorban a Molnak köszönhetően – éves szinten így is meghaladhatja a 100 millió forintot, írja a 24.hu.

A portál emlékeztet arra, pörög a Széchenyi Kártyához kapcsolódó hitelbiznisz: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) fő cége, a programot koordináló KAVOSZ Széchenyi Kártya Program Zrt. 2022-ben 16,5 milliárd forint árbevételt és rekordnak számító bő 8 milliárd forint adózott profitot mutatott ki. Óriási nyereséget hozott tehát a mikro- és kisvállalkozások finanszírozására kitalált, állami támogatással, fix 5 százalékos kamattal nyújtott többféle hitelkonstrukció annak a cégnek, amely eligazítja az igénylőket, és közvetíti a hitelkérelmeket a bankokhoz.

Az iparkamara azonban nemcsak a hitelkártyaprogrammal foglalkozik, lassan céghálót növeszt maga köré. Már öt KAVOSZ-cég működik, miután tavaly két új társaságot jegyeztek be KAVOSZ Szolgáltató Nonprofit Zrt., illetve KAVOSZ E-Green Zrt.-t néven. Ezek kívül két további cégben tulajdonos a KAVOSZ Zrt.:

100 százalékos leányvállalata, a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt., amelynek a főtevékenysége a hitelnyújtás. Ezen kívül kockázati tőkealapkezelőt is gründolt a kamara 2017 elején, arról azonban nincs hír, hogy a KAVOSZ Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. aktivizálta volna magát. A cégben a KAVOSZ tulajdonrésze 40 százalék, a többséget a Spark Hungary Technológiai és Üzletfejlesztési Zrt. jegyzi. 

A kamarai cégbirodalom tagjaiban közös, hogy mind az öt társaságban vezető tisztségviselő, vagyis az igazgatóság vagy a felügyelőbizottság tagja Parragh László, az MKIK elnöke. A 24.hu megnézte Parragh saját cégeinek eredményeit, valamint egyéb tisztségeit, hiszen például a MÁV vezetőségében is helyet kapott az iparkamarai elnök.

Üzlet Forbes 3 perc olvasás
Ismert magyar milliárdosok és menedzserek kerültek az állami cég vezetőségébe
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Még a kata-módosítás atyja szerint is „kissé erőteljes” lett a törvény, de „a magyar találékony”
Legyél jobb! Tóth-Biró Marianna 12 perc olvasás
Tapasztó Orsi: Azzal, amit cipelünk, sokszor nem lehet önerőből belső nyugalmat elérni

Parragh a bevételeit firtató újságírói érdeklődéseket rendre elhárítja, mondván, irritáló lenne, ha kimondaná az összeget, ugyanakkor aprópénznek nevezte akkori felesége javadalmazását, aki a monetáris tanács tagjaként az idő szerint havi 3 millió forintot kapott.

Ehhez képest a kamarai cégek és a Magyarországon bejegyzett saját cégérdekeltségei még a MÁV-os tiszteletdíjjal együtt sem múlják felül érdemben a feleség akkortájt 36 milliós javadalmát, fogalmaz a portál. A 24.hu arra is felhívja ugyanakkor a figyelmet:

a nemzeti olajvállalat, a Mol Nyrt. igazgatósági tagsága viszont valóban jelentős összeget hoz Parragh konyhájára, azzal együtt már meglehet az évi 100 milliós bevétele.

A Mol közgyűlésére készített beszámoló alapján ugyanis már 2021-ben a Parraghnak kifizetett teljes javadalmazás 83 455 375 forint volt, ami havi több mint 7 millió forint. A 2022-re megítélt összeg pedig 78 289 674 forint volt. Ezzel Parragh a Mol összes igazgatósági tagját lekörözte, pedig olyan nagyágyúkkal ül együtt a testületben, mint Csányi Sándor OTP-elnök, Járai Zsigmond volt pénzügyminiszter és jegybankelnök, valamint Martonyi János volt külügyminiszter, írták.

The post A Molnak köszönhetően ugorhat évi százmillió forintra az iparkamarai elnök jövedelme appeared first on Forbes.hu.