:
Breaking News

Fellendülőben a tavaly gyengélkedő ingatlanpiac

A decemberi és januári adatok alapján elkezdődött a fellendülés a magyar ingatlanpiacon, de messze még a jóvilág.

Megnőtt az érdeklődés a használt ingatlanok iránt, erősödött a forgalom és erősödést mutatott a jelzáloghitelek realizálódása is – írja a G7.

A használt ingatlanok iránti kereslet az egy évvel korábbihoz képest január első napjaiban 22 százalékkal nőtt országosan, a budapesti lakóingatlanoknál pedig 37 százalékos emelkedést regisztrált a keresletben az Ingatlan.com.

Az egy évvel korábbihoz képest 21 százalékkal erősebb forgalommal zárt az ingatlanpiac 2023 utolsó hónapjában. A becslések szerinti 7813 tranzakcióval a december – ami a leggyengébb hónapok között szokott lenni – a harmadik legerősebb hónap volt az évben.

A Credipass becslése szerint pedig 67 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott decemberben, ami 63 százalékos éves erősödést jelent.

Mi áll a háttérben?

Az év végi és az év eleji keresletnövekedést is jelentős részben a lakástámogatási rendszer változásai okozták. Az év végén sok család vehette igénybe a kifutó csokot, januártól pedig az új csok plusz és a falusi csok élénkíthette az ingatlanpiacot.

Az ingatlanhiteleknél jelentős kamatcsökkenésekkel indult az év, a csokos hitelek esetében vannak bankok, amelyek 3 százalék alatti kamattal nyújtanak hitelt, a többi lakáshitelnél pedig a 7,3 százalékos önkéntes kamatplafon alatti kamatok is megjelentek a money.hu összeállítása alapján.

A Duna House 2023-ra 91 ezer tranzakciót becsült, ennél alacsonyabb éves forgalom az ingatlanközvetítő vállalat saját becslése és a KSH adatai szerint is 2013-ban volt legutoljára.

The post Fellendülőben a tavaly gyengélkedő ingatlanpiac appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés