:

Olcsóbban vásárolhatunk? Alakulnak az élelmiszerárak

Csökkentek a globális élelmiszerárak decemberben havi összevetésben és az egész évben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által közölt adatok szerint.

Decemberben a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe 118,5 pont lett, 1,5 százalékkal alacsonyabb a novemberinél és 10,1 százalékkal alacsonyabb a 2022 decemberinél – írja az MTI.

Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 13,7 százalékkal csökkent a 2022. évi 14,3 százalékos emelkedés után.

Több ebből Hibátlan hétvégi program: Csorbató, a Tátra ékköve Pelenkában kezdte, 16 éves korára tízmilliókat dobált össze – ő a darts új legendája

Ez kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Decemberben novemberhez képest

a FAO gabonaárindexe 1,5 százalékkal nőtt, mivel a búza, a kukorica, a rizs és az árpa ára is emelkedett, részben a logisztikai zavarok miatt, amelyek hátráltatták a fő exportáló országokból érkező szállításokat. A növényiolaj-árindex 1,4 százalékkal csökkent elsősorban a pálma-, a szója-, a repce- és a napraforgóolaj-vásárlás visszaesésére. A cukorárindex 16,6 százalékkal esett és ezzel kilenchavi mélypontra került, de még így is 14,9 százalékkal magasabban állt a mutató a 2022. decemberi értékéhez viszonyítva. A cukorjegyzés zuhanását elsősorban a bővülő brazil termelés okozta, illetve az is, hogy csökkent az etanol előállításához szükséges cukorkereslet Indiában. A húsárindex 1,0 százalékkal csökkent és 1,8 százalékkal maradt el 2022 decemberéhez képest, ami a sertéshús iránti lanyha ázsiai keresletnek tudható be. A tejárindex 1,6 százalékkal nőtt, de így is 16,1 százalékkal alacsonyabb volt a 2022. decemberi értékénél.

The post Olcsóbban vásárolhatunk? Alakulnak az élelmiszerárak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés