:

Kiürülő rendelők: kik lesznek a háziorvosaink?

Folyamatosan növekszik a betöltetlen háziorvosi praxisok száma Magyarországon, arányuk egy évtized alatt több mint 9 százalékkal nőtt. A folyamat megállíthatatlannak tűnik, a szakértők szerint időzített bombán ülünk.

Egyes megyék között is óriási különbségek adódhatnak, és az üres körzetek helyettesítése már kihathat azok ellátására is, akiknek elvileg van állandó háziorvosuk – írja a Pénzcentrum. Ráadásul az elkövetkező években tömegével vonulhatnak nyugdíjba a kiöregedett szakemberek – a magyar háziorvosoknak több mint 30 százaléka már betöltötte a 60 éves kort.

Vészjósló számok

Amíg 2013-ban, amikor még több körzet is üzemelt, mint jelenleg, mindössze a praxisok 3,4 százaléka állt üresen, 2024 év elején ez az arány 12,8 százalék. 10-ből 8 körzetben ráadásul több mint 6 hónapja üresedett meg a körzet, van olyan település, ahol 20 éve nincs háziorvos.

Magyarországon 2024 januárjában 6434 háziorvosi vagy házi gyermekorvosi praxis működik, melyből 826 betöltetlen. Vagyis a körzetek 12,8 százalékában nincs állandó orvos a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) friss nyilvántartása szerint.

Az sem mindegy, hogy a betöltetlen praxisok közül hány körzet számít tartósan betöltetlennek, vagyis üresedett meg fél évnél régebben:

2019 év elején még 373 tartósan betöltetlen körzetet tartottak számon, jelenleg pedig a 826-ból már 675 tartósan, vagyis 6 hónapnál régebb óta betöltetlen. Ez a betöltetlen körzetek 81,7 százalékát teszi ki, és összesen 886 ezer lakos tartozik ilyen körzetekhez.

Tartósan betöltetlen körzetek számát tekintve magasan vezet Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol 80 ilyen praxis található jelenleg, 7-tel több, mint tavaly januárban. Pest megyében ehhez képest, ami a második a listán, 53 betöltetlen körzet van. A listában harmadik Budapest 49 betöltetlen körzettel.

A Belügyminisztérium szerint azonban nincsenek betöltetlen háziorvosi körzetek, ha a kellő alakzatban rajzolják fel a körzeteket.

Időzített bomba

Az egészségügyben is fokozott probléma a szakemberek kiöregedése, akiket nem lehet pótolni, mert nincs elég fiatal munkaerő. A háziorvosok körében is arányban dolgoznak a szakmában 60 év felettiek és nincs megfelelő számú utánpótlás.

A 60 évesnél idősebb orvosok száma 2022-ben meghaladta a 30 százalékot a praktizálók körében.

Ez a probléma nem csak hazánkat érinti, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már korábban is aggodalmát fejezte ki az orvosszámok alakulása kapcsán. Legutóbbi közlésük szerint 2030-ra tízmillióval csökkenhet az egészségügyben dolgozók száma, főként a kis és közepes gazdasági erejű országokban, mint amilyen Magyarország is.

The post Kiürülő rendelők: kik lesznek a háziorvosaink? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés