:

Elismerték: jön a fizetéscsökkentés a tanároknak

Jövő ősztől fizetéscsökkentéssel büntetnék a nem megfelelően teljesítő tanárokat. A teljesítményértékelési rendszerben a tankerületek levonhatnak a pedagógusok béréből. A szakszervezet szerint az Orbán-kormány hazudott.

Az új pedagógusi teljesítményértékelési rendszer idén ősszel tervezett bevezetését követően, 2025 szeptemberétől lesz lehetőségük a munkáltatóknak, így például a tankerületi központoknak arra, hogy egy bizonyos határon belül csökkentsék azoknak a pedagógusoknak a bérét, akik az értékelés során alacsony szinten teljesítettek – közölte a Belügyminisztérium (BM) a Népszava érdeklődésére.

Az utóbbi hónapokban több egymásnak ellentmondó információ jelent meg arról, hogy az új értékelési rendszer alapján lehet-e majd bérelvonással “ösztönözni” egyes pedagógusokat a jobb teljesítmény elérésre.

A BM közölte: a jövő ősszel induló tanévtől a munkáltatók az alacsony szintű teljesítményt nyújtó pedagógusok illetményét a rendeleti sávhatár alatt, de még a törvényi sávhatáron belül állapíthatják meg.

A fizetésekről egyrészt a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény, közismertebb nevén a státusztörvény rendelkezik.

A törvény azonban lehetőséget ad arra, hogy az Orbán-kormány rendeleti úton ettől eltérő sávhatárokat állapítson meg.

Idén januártól, uniós források felhasználásával 32,2 százalékos átlag béremelést ígértek a tanároknak, amelyről már kormányrendelet is megjelent.

A BM új pedagógus teljesítményértékelési rendszer bevezetésének már az eredeti koncepciójában is szerepelt, hogy azoktól a tanároktól, akik a teljesítményük alapján az alsó 20 százalékba kerülnek egy tantestületen belül, pénzt vonhatnak el. A szakszervezetek tiltakoztak ez ellen, a tervezet egy újabb verziójában pedig már nem is szerepelt a bérelvonásról szóló elképzelés.

Nem sokkal később kiderült, hogy a bércsökkentésre is lehetőséget adó rendelkezés az új pedagógustörvénybe, vagyis a státusztörvénybe került bele.

PSZ-elnök: ez erkölcstelen, etikátlan

Felháborító, hogy a tárgyalások során a szemünkbe hazudtak – nyilatkozta a Népszavának a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Totyik Tamás állítja,

a sztrájkbizottsági egyeztetéseken jegyzőkönyvben is rögzített ígértet kaptak a kabinet részéről arra, hogy a teljesítményértékelés alapján nem fogják csökkenteni a pedagógusok bérét.

Azt, hogy a kormány felrúgta a megállapodást, erkölcstelennek és etikátlannak tartja.

Orbán nemrég azt ígérte, az óvónők és tanárok átlagfizetése 2026-ra 800 ezer forint körül lehet.

The post Elismerték: jön a fizetéscsökkentés a tanároknak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés