:
Breaking News

Mutatjuk, kik taroltak az idei Golden Globe díjátadón

A 81. Golden Globe-gála legnagyobb nyertese Christopher Nolan Oppenheimer című filmje volt: az atombomba atyjáról készült életrajzi filmet öt díjjal jutalmazták. De azért más is örülhetett.

Az Oppenheimer nyerte a legjobb drámai film, a Szegény párák pedig a legjobb vígjáték vagy musical film díját a 81. Golden Globe díjátadó gálán, amelyet helyi idő szerint vasárnap este rendeztek meg a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelben.

A televíziós mezőnyben az Utódlás lett a legjobb drámai sorozat, A mackó pedig a legjobb vígjáték sorozat díját szerezte meg. A legjobb korlátozott epizódszámú tévésorozat elismerését a Balhé című szériának ítélték oda.

A Golden Globe idén először átadott, mozis kasszasikereket elismerő trófeáját a Warner Bros. Barbie című produkciója kapta, amelynek

globális bevétele meghaladta az 1,4 milliárd dollárt (484 milliárd forintot).

Mint azt korábban a Forbes.hu is megírta, nehéz évek állnak a Golden Globe mögött. A díjátadó szervezője, a Hollywood Foreign Press Association nem vívta ki a közönség és a szakma szeretetét, miután tagjairól többszörösen kiderült, hogy korruptak, valamint egy szexuális zaklatás vádja is kirobbant a korábbi elnök ellen, aki Brendan Frasert bántalmazta.

2022-ben egy összesen 90 perces, zárt körű eseményen, vörös szőnyeg és élő közvetítés nélkül rendezték meg az eseményt, ami 2023-ban visszatérhetett a képernyőre. A tavalyi díjazottakról ebben a cikkünkben számoltunk be.

A díj körüli botrány után az eléismerést odaítélő, Hollywoodba akkreditált külföldi újságírók szövetsége (a HFPA) teljesen átalakult, és a ceremónia az Oscar-gála, valamint a Grammy után a díjszezon harmadik legnagyobb díjátadójaként próbál visszatérni.

A Golden Globe-ot felvásárolta és nyereségorientált vállalkozássá alakította az Eldridge Industries. A korábban mintegy 90 tagot számláló HFPA-t feloszlatták, és most egy új, a világ minden tájáról érkező, mintegy 300 szórakoztatóipari újságíróból álló csoport szavaz a díjakról.

És akkor mutatjuk az idei tarolásokat, ahogy ígértük.

A Golden Globe nyertesei 2024-ben

Filmes kategóriák:

Legjobb film (dráma): Oppenheimer Legjobb film (vígjáték vagy musical): Szegény párák (Poor Things) Legnagyobb mozifilmes teljesítmény és kasszasiker: Barbie Legjobb nem angol nyelvű film: Egy zuhanás anatómiája (Anatomy of a Fall) Legjobb animációs film: A fiú és a szürke gém (The Boy and the Heron) Legjobb férfi főszereplő (dráma): Cillian Murphy — Oppenheimer Legjobb férfi főszereplő (vígjáték vagy musical): Paul Giamatti — The Holdovers Legjobb női főszereplő (dráma): Lily Gladstone — Megfojtott virágok Legjobb női főszereplő (vígjáték vagy musical): Emma Stone — Szegény párák Legjobb férfi mellékszereplő: Robert Downey Jr. – Oppenheimer Legjobb női mellékszereplő: Da’Vine Joy Randolph — The Holdovers Legjobb rendezés: Christopher Nolan — Oppenheimer Legjobb forgatókönyv: Egy zuhanás anatómiája — Justine Triet, Arthur Harari Legjobb filmzene: Oppenheimer — Ludwig Göransson Legjobb eredeti dal: Billie Eilish és Finneas: What Was I Made For

Tévés kategóriák

Legjobb drámasorozat: Utódlás (Succession) Legjobb vígjátéksorozat: A mackó (The Bear) Legjobb minisorozat vagy antológiasorozat: Balhé (Beef) Legjobb stand-up műsor: Ricky Gervais: Armageddon Legjobb férfi főszereplő (drámasorozat): Kieran Culkin — Utódlás Legjobb női főszereplő (drámasorozat): Sarah Snook — Utódlás Legjobb férfi főszereplő (vígjátéksorozat): Jeremy Allen White — A mackó Legjobb női főszereplő (vígjátéksorozat): Ayo Edebiri — A mackó Legjobb férfi főszereplő (minisorozat vagy antológiasorozat): Steven Yeun — Balhé Legjobb női főszereplő (minisorozat vagy antológiasorozat): Ali Wong — Balhé Legjobb férfi mellékszereplő sorozatban: Matthew Macfadyen — Utódlás Legjobb női mellékszereplő sorozatban: Elizabeth Debicki — A korona

The post Mutatjuk, kik taroltak az idei Golden Globe díjátadón appeared first on Forbes.hu.