:

Vicsápi Natália: „Nyissuk meg a szívünket, és jó érzéssel álljunk hozzá a karácsonyi tevékenységekhez!”

Vicsápi Natália: „Nyissuk meg a szívünket, és jó érzéssel álljunk hozzá a karácsonyi tevékenységekhez!”

Hogyan éljük meg tudatosan a karácsonyt?

Miért törnek elő a mély érzések, fájdalmak, korábbi sérelmek az ünnepi időszakhoz közeledve?  Nehezünkre esik tenni az intenzív érzelmek és stressz ellen. Ennek legfőbb oka, hogy nem vagyunk tisztában azzal, milyen egy tudatos karácsony. Vicsápi Natália, önismereti tanító, változás nagykövet, a Nati Method alapítója elárulja, hogyan tehetjük idén még szebbé és békésebbé a szeretet ünnepét, és közeledhetünk családtagjaink és párunk felé valódi érzelmekkel, ezzel is megalapozva a meghitt hangulatot?!    

A szakember azoknak nyújt tanácsot, akiknek főként a stressz jelenik meg ebben az időszakban mintsem a szeretet vagy a hála. Támaszpontokat nyújt abban is, hogyan lehetünk tudatosak karácsonykor?!

– A karácsony a szeretet ünnepe, ám mégis mindig valahol elcsúszunk. Az igazság az, hogy nem a szeretet áll a középpontban karácsonykor! Valamiféle ál-szeretetet ráerőltetünk az ünnepre, ugyanakkor ez mélységesen távol áll a valóditól. Tisztában vagyok vele, hogy nehéz ezzel szembe nézni, ugyanakkor a tudatosságnak fontos része az igazság. Sőt, elengedhetetlen. Csak tegyük a szívünkre a kezünket, és nézzünk egy kicsit magunkba! Mit látunk? Bennünk is inkább a megfelelési kényszer munkálkodik, mert érkezik a család? Azon aggódunk, mibe fog már megint belekötni az egyik családtagunk? Hogyan „éljük túl” az ünnepeket? Vagy inkább azért élünk meg erős érzelmeket, mert arra vágyunk, hogy minden tökéletesen sikerüljön? Ez minden, csak nem szeretet. Fontos, hogy ezt tudjuk. A kérdés az, mi az oka a karácsonyi stressznek? A válaszom: pontosan az, amit fentebb részleteztem. A megfelelési kényszer, a külsőségek, az ál-szeretet és a tény, hogy a fókusz a „tökéletesség” hajszolásán van, és nem az ünnep lényegének hangsúlyán – kezdte Vicsápi Natália, a Nati Method megalapítója, aki elárulta azt is, milyen módszerek segítenek, hogy az év legszebb ünnepe békében és szeretetben teljen a családi körben.

– Tegyük másképpen ebben az évben, álljunk hozzá tudatosabban! Nagyon nehéz éveken vagyunk túl, ami rányomja a bélyegét a hangulatunkra. Viszont minden év végén eljön a szeretet ünnepe, és azt tanácsolom, hogy idén próbáljuk meg a karácsonyt megélni máshogy! Döntsük el az ünnepek előtt, hogy igenis bele fogjuk tenni igazán a szívünket, hogy ez a karácsony most ne a versengésről, a veszekedésről szóljon, hanem arról, hogy nagy szeretettel állunk a családtagokhoz és a párunkhoz, és ilyen pozitív érzelmekkel visszük végig az ünnepet! Tehát minden egyes embert, aki eljön hozzánk meglátogatni, olyan vendégként kezeljük, mintha a legkedvesebb vendég lenne a világon, és mi magunk pedig a legkedvesebb vendéglátók! Nyissuk meg a szívünket, és jó érzéssel álljunk hozzá a karácsonyi tevékenységekhez, tehát pozitív lelkülettel  főzzünk, takarítsunk, díszítsük fel a fát! Majd tanuljunk meg hálás szívvel élni a mindennapokat, továbbá megdicsérni és elismerni magunkat, hogy képesek voltunk jó érzéssel végigvinni az ünnepet! – részletezte az önismereti tanító, aki nem győzi hangsúlyozni, hogy a szeretet bennünk van, és magunkban kell ezt az érzelmet erősíteni, a jó hangulatot, érzést pedig gyémántként sugározni a külvilág felé.

– Az a lényeg, hogy próbáljuk a pozitív érzést fenntartani – amihez ugye szükséges, hogy nyissuk meg a szívünket! Ezzel a hozzáállással rájövünk majd arra, hogy az ünnepi étel is sokkal ízletesebb lesz. Amikor kibírjuk, hogy a karácsonyi készülődés előtt és az ünnepek alatt is komolyan odafigyelünk az érzéseinkre, és mindenhova belerakjuk a szívünket, észrevesszük majd, hogy teljesen másképp fogjuk megélni az ünnepeket!

A szakértő azt is elárulja, hogyan kell odafigyelni a jó érzésre, és milyen módon maradhatunk nyugodtak, békések, szeretetteliek!

– Fontos, hogy most megfigyelőként legyünk jelen a saját életünkben, tehát úgy, mintha felülnézetből néznénk a tetteinket, és kívülről értékelnénk azokat! Olyan módon felügyeljük önmagunkat, hogyha más személy cselekedne úgy, az mennyire tetszene nekünk?! Továbbá ha megjelenik bennünk a rossz érzés, a mi feladatunk az, hogy csípjük el, és beszéljük meg önmagunkkal, hogy most nem ezt játsszuk, és engedjük el a negatív érzéseket! Tudatosítani kell önmagunkban, hogy a karácsony eddig erről szólt. Tehát tudom, hogy ezzel az időszakkal kapcsolatban megvan a saját fiókunk, amik kihúzódtak a régi sérelmek miatt, hiszen ennyire ismerjük önmagunkat. Tehát az önismeret olyan szintjén állunk, hogy képesek vagyunk észrevenni az érzéseinket. A lényeg az, hogy ebbe a rossz felfogásba, érzésbe ne menjünk bele idén, legyen meg az önuralmunk! Ahogy kihúzódik a fiókunk, és jönnek a feszültségek, vegyünk egy mély levegőt, lazítsuk le a vállunkat, és a célunkra figyeljünk! Az eredeti vágyunk pedig az volt, hogy egy olyan karácsonyi ünnepet éljünk meg, ahol igazán megnyitottuk a szívünket, és az elfogadás és szeretet költözik a lelkünkbe. Tehát amint észrevesszük, hogy az érzelmeink el szeretnének vinni rossz irányba, állítsuk meg, figyeljünk oda magunkra, ne menjünk bele a rossz érzésekbe, és álljunk ki a célunk mellett!

The post Vicsápi Natália: „Nyissuk meg a szívünket, és jó érzéssel álljunk hozzá a karácsonyi tevékenységekhez!” appeared first on BellaCafe.hu.