:

Versenyhatósági vizsgálatot kapott a nyakába az EU-ban a Microsoft

Versenyhatósági vizsgálatot kapott a nyakába az EU-ban a Microsoft

Az Európai Unió versenyhatósága vizsgálatot indít, hogy kiderítse, a Microsoft OpenAI-ba történő többmilliárd dolláros befektetése felülvizsgálható-e az unió vállalati összefonódást ellenőrző rendelete alapján, írja az MTI az Európai Bizottság keddi közleménye alapján.

Az Európai Bizottság a generatív mesterséges intelligencia piacán jelenlévő, több nagy digitális szereplőnek is megkeresést küldött, amelyben arra kérte őket, hogy osszák meg tapasztalataikat és adjanak visszajelzést a verseny szintjéről, valamint arról, hogy a versenyjog miként segíthet abban, hogy ezeken az új piacokon megmaradjon a verseny.

A bizottság emellett jelezte, néhány megállapodást is megvizsgál, többek között az amerikai technológiai óriás Microsoft és a ChatGPT fejlesztőjeként ismert OpenAI közötti szerződést is.

A múlt év végén egyébként a brit trösztellenes hatóság (CMA) is jelezte, hogy hasonló lépéseket fontolgat. Margrethe Vestager versenyjogért felelős uniós biztos a testület felhívásával kapcsolatban hangsúlyozta: az EU célja, hogy ezeken az új piacok továbbra is érvényesüljön a verseny, és hogy semmi ne álljon a vállalkozások növekedésének útjába.

Az EU-ban a mesterséges intelligenciába történt kockázatitőke-befektetéseket több mint 7,2 milliárd euróra becsülik. A Microsoft tavaly bejelentette, hogy több mint 10 milliárd dollárt kíván befektetni az OpenAI-ba, a ChatGPT gyártójába.

Kapcsolódó A Barátok közt semmi ahhoz képest, ami az OpenAI-nál történt az elmúlt napokban Valóságos szappanopera zajlott le az elmúlt napokban a világ egyik legfejlettebb cégénél, röviden összefoglaltuk, mi lehet a hátterében.

The post Versenyhatósági vizsgálatot kapott a nyakába az EU-ban a Microsoft first appeared on 24.hu.